ZA 5 DANA VELIKI ŠTRAJK

Grci opet na ulicama

2010-05-15T121238Z_01_ATH06_RTRIDSP_3_GREECE

2010-05-15T121238Z_01_ATH06_RTRIDSP_3_GREECE

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Više od 10.000 prosvjednika okupilo se u subotu u središtu Atene prosvjedujući protiv mjera štednje koje će, kako smatraju, smanjiti usluge i beneficije za najsiromašnije.

Prosvjedi, koje vodi sindikat komunističke stranke PAME, posljednji je u nizu protiv mjera štednje i smanjenja mirovina uvedenih u zamjenu za 110 milijardi eura financijske pomoći Grčkoj, dogovorene prošlog tjedna s Europskom unijom i Međunarodnim monetarnim fondom.

Novi zajmovi potrebni su kako bi se Grčku spasilo od stečaja 19. svibnja kada će se trebati refinancirati oko devet milijardi eura duga.

Glavni grčki sindikati sazvali su 24-satni štrajk 20. svibnja u znak prosvjeda protiv odvojenog plana mirovinske reforme koji bi podigao dob za odlazak u mirovinu i smanjio beneficije u javnom i privatnom sektoru.

Očekuje se da će prosvjed 20. svibnja obustaviti letove u i iz Grčke, prekinuti pomorski i željeznički promet te zatvoriti javne službe u zemlji.

Najveći grčki sindikati obećali su zaustaviti zakon o mirovinskoj refromi prije no što ga parlament odobri u lipnju.

Ranije objavljene nove statistike pokazale su da se grčko gospodarstvo smanjilo za 2,3 posto u prva tri mjeseca ove godine. Vlada predviđa da će se tijekom godine gospodarstvo smanjiti za 4 posto, a nezaposlenost je prešla više od 12 posto.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi