akcija oporbe

Grbin: Idući tjedan predajemo zahtjev za opoziv ministra Kuščevića

28.06.2019 u 13:13

Bionic
Reading

Iako se spekuliralo da bi SDP mogao taktizirati i čekati posljednji tren za predaju zahtjeva za opozivom ministra uprave Lovre Kuščevića te time izazvati izvanrednu sjednicu Sabora, zahtjev će ipak biti predan sljedeći tjedan. U tom slučaju, rasprava se može održati i prije ustavne stanke 15. srpnja

'Trenutačno smo u fazi da moramo mijenjati tekst zbog novih saznanja da je ministar muljao s imovinom. Jučer poslije podne i danas tijekom jutra objavljene su informacije kako su ministar i supruga kupovali nekretnine, kako su te nekretnine kupili za 60 tisuća kuna kao pašnjake, a nakon toga su ih prenamijenili, savim slučajno dok je ministar bio načelnik općine u kojoj se nekretnine nalaze i danas te nekretnine vrijede 2,8 milijuna kuna. Dakle, ministar je opisao kako se obogatiti do 44. Godine, a na ovom primjeru je pokazao kako 47 puta povećati vrijednost svoje imovine, a za to je potrebno samo jedno – da si načelnik, da mijenjaš prostorne planove i da unaprijed znaš što ćeš s prostorom u svojoj općini', pojasnio je SDP-ov Peđa Grbin novinarima u Saboru.

Grbin je taj koji piše tekst opoziva, a kazao je da se trenutno razgovara i s drugim oporbenim strankama da ih podrže.

Upitan traže li i podršku HNS-a i SDSS-a iz redova vladajućih, Grbin kaže: 'Svi u Hrvatskom saboru znaju što je ministar Kuščević radio i nema nikoga u Hrvatskoj u ovom trenutku tko nije svjestan kako se Kuščević obogatio do 44. godine i koliko je to pokvareno. Svatko u Hrvatskom saboru, ako ima imalo slobodne volje, podržat će nas u ovom zahtjevu. Kolege iz SDSS-a su, na žalost, jučer na sjednici Odbora za Ustav pokazali kakav je njihov odnos prema sukobu interesa jer su već drugi put i oni i kolege iz HNS-a odbili raspravu o sukobu interesa predsjednika Vlade Andreja Plenkovića'.

'Mi smo tražili opoziv ministra Barišića, je li on danas ministar? Tražili smo opoziv potpredsjednice Vlade Dalić, je li ona danas potpredsjednica? Mi ćemo s inicijativama ići i dalje jer smatramo da je naša obaveza da reagiramo kada vidimo ovakvo ponašanje jednog visokog državnog dužnosnika, a vladajući preuzimju svu odgovornost za svaki dan koji taj čovjek ostaje u fotelji', poručio je SDP-ovac.

Grbin je najavio da će početkom sljedećeg tjedna predati zahtjev, a na predsjedniku Sabora je da odluči kada će se o opozivu Kuščevića raspravljati, ali će to biti moguće do početka ljetne stanke 15. srpnja.