ANTO NOBILO NAKON VNS-A

'Grbić nije radio na svoju ruku, on je vojnik partije'

31.05.2011 u 15:59

Bionic
Reading

Šturo priopćenje nakon trosatne sjednice VNS-a komentirao je odvjetnik Damira Polančeca Anto Nobilo. On smatra da je ova sjednica dokaz da je 'glavni problem Jadranka Kosor i njezina partija'

Sa sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost koja je sazvana zbog optužbi na račun ravnatelja policije Olivera Grbića i ministra unutarnjih poslova Tomislava Karamarka stiglo je tek šturo priopćenje iz kojeg se ne naziru nikakve odluke niti zaključci drugačiji od onih dosadašnjih.

Građani su nakon deset dana pripreme sjednice VNS-a očekivali barem oštru osudu miješanja stranačkih interesa u pravosuđe i naredbu da se provede ozbiljna istraga. No dobili su priopćenje: 'Vijeće za nacionalnu sigurnost podržalo je odlučnu borbu institucija države protiv korupcije i organiziranog kriminala radi osiguranja integriteta i neovisnosti institucija kaznenopravnog sustava te zaštite ljudskih prava. Vijeće potiče sva nadležna tijela da u okviru svoje nadležnosti provjere navodne zlouporabe kaznenopravnog sustava te o tome izvijeste Vijeće. Vijeće potiče sve institucije da beskompromisno nastave borbu protiv svih oblika kriminala.' S istim intenzitetom se, sudeći prema priopćenju, raspravljalo i o sigurnosti tijekom papina posjeta i ususret turističkoj sezoni.

Odvjetnik Damira Polančeca Anto Nobilo kaže da je ovo priopćenje samo refleksija omjera snaga u VNS-u: 'Pogledajte tko sjedi u tom vijeću: imate premijerku Jadranku Kosor i njezina tri ministra (Dražen Bošnjaković Davor Božinović i Tomislav Karamarko), te HDZ-ovog predsjednika Sabora Luku Bebića. S obzirom na takvu postavu HDZ-a, drugačiji se zaključak Vijeća nije mogao očekivati.'

'Ništa VNS nije mogao učiniti jer nije problem u devijaciji jednog policajca Grbića pa da to lako riješe, problem je u devijaciji cijeloga sustava - odnosno u Kosor i njezinoj partiji. A taj problem ne može riješiti VNS nego samo izbori', tvrdi Nobilo.

Sjednica je trajala tri sata, a nakon nje se još tri sata čekalo priopćenje. Nobilo iz toga iščitava da se 'očito vodila bitka na sjednici, ali i nakon nje oko usuglašavanja stavova kakvo bi trebalo biti priopćenje'.

'Očito je došlo do podjele u vrhu vlasti između predsjednika i premijerke. Nije Grbić radio na svoju ruku, on je vojnik partije, a problem je upravo u partiji i Jadranki Kosor', zaključio je Nobilo.

Podsjetimo, SDP-ov Slavko Linić kritizirao je Grbića i Karamarka zbog anonimne prijave protiv njega, a nekoliko dana kasnije upleo se i Damir Polančec koji je odlučio 'raskrinkati' vrh policije. Kada je rekao da je Grbić izvještavao vrh HDZ-a o istragama i nagovarao ih da pišu prijave protiv oporbe, sazvana je sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost.