MITO I KORUPCIJA

Granični policajac tražio bakšiš od Turčina

17.09.2010 u 09:45

Bionic
Reading

Što si sve dopuštaju pojedinci u odorama, otkrio je filmić pod nazivom 'Corruption in Customs' (Korupcija na carini) postavljen na YouTubeu

U tom videoisječku, kojem se ne zna datum nastanka, trojica turskih državljana skrivenom kamerom na graničnom prijelazu Bajakovo snimila su hrvatskog policajca D. Č., piše Večernji.hr, koji je od njih tražio pet eura kako bi mogli prijeći državnu granicu!
Na snimci se jasno vidi da su turski državljani u osobnom automobili došli na prijelaz, gdje ih je u kućici dočekao D. Č. Dobro pripremljena i opremljena ekipa u vozilu je profesionalno postavila skrivenu kameru koju policajac sa svoga položaja nije mogao uočiti, ali je jasno snimila njegovo lice i odoru, a čuje se i razgovor.

U kratkom razgovoru koji se vodio na mješavini hrvatskog, turskog i engleskog jezika D. Č. je od vozača zatražio da pet eura 'bakšiša' stavi u putovnicu kako se ne bi vidjeli.

U PU vukovarsko-srijemske županije o ovome slučaju raspravljalo se na redovitom kolegiju, a kako nam je preneseno, do spoznaja o njemu došli su putem javnoga pogovora.
'Riječ je o slučaju za koji je nadležan USKOK, tako da ne možemo davati informacije za medije. Mogu samo reći da se još obavlja istraga te da ćemo, nakon što utvrdimo sve činjenice, o svemu izvijestiti USKOK', rekao je Krunoslav Žgela, glasnogovornik PU vukovarsko-srijemske.

Kaže i da će se u sklopu istrage provjeriti autentičnost objavljene snimke.
'Ako se to i dogodilo, to je bilo prije četiri-pet godina, s obzirom na to da su nadzorne kamere na Bajakovu postavljene 2006. godine te da njihovim pregledom nismo pronašli ništa sporno', rekao je Žgela.

Neslužbeno doznajemo da je policajac s filmića ispitan. Na udaru turske ekipe nisu bili samo hrvatski policajci. Na isti način snimili su i policajce u Srbiji i Bugarskoj koji su također tražili pet eura.