gradnja se nastavlja

Gradsko vijeće Pule nije raspravljalo o inicijativi za raspisivanje referenduma

21.04.2022 u 21:55

Bionic
Reading

Vijećnici pulskoga Gradskog vijeća na sjednici održanoj u četvrtak navečer nisu raspravljati o prijedlogu platforme Možemo! Pula za raspisivanje referenduma o izmjenama Pulskoga GUP-a kojima bi se ukinula gradnja turističkih i stambeno-poslovnih objekata na lokaciji "Lungo mare"

Naime, nakon što je Možemo! prije tjedan dana uputio svim političkim opcijama u gradskom vijeću zahtjev za potpisom referendumske inicijative o izmjenama Generalnog urbanističkog plana (GUP) Grada Pule, do danas su dobili jedino odgovor vijećnika Nezavisne liste gradonačelnika Filipa Zoričića da ne podržavaju referendum, dok se ostale političke opcije nisu očitovale.

"Trebalo nam je osam potpisa gradskih vijećnika da bi smo na dnevni red sjednice Gradskog vijeća stavili odluku o izglasavanju referenduma. Nažalost, dobili smo samo odgovor NL Filipa Zoričića dok su se ostali vijećnici oglušili na naš zahtjev, nisu nam se pismeno očitovali. dat ćemo im još neko vrijeme, no sama pristojnost bi nalagala da nam odgovore" - izjavila je za Hinu predsjednica pulskoga Gradskog vijeća i čelnica platforme Možemo! Pula Dušica Radojčić.

Najavila je da će - ako se to ne dogodi, Možemo! Pula samostalno pristupiti organiziranju prikupljanja potpisa građana.

"Na to imamo pravo, zakon predviđa da referendumsku inicijativu može pokrenuti gradonačelnik, mjesni odbori, trećina gradskih vijećnika u Gradskom vijeću ili 20 posto birača grada za koji se organizira referendum" - istaknula je Radojčić.

Po njezinim riječima, većina Puležanki i Puležana smatra kako je o eventualnoj izgradnji hotela na Valkanama potrebno provesti referendum.

"Zajednički prostor Lungomare koji svi dijelimo nije nešto čime naši sugrađani i sugrađanke žele trgovati, već žele da im i dalje ostane na uživanje. Većina građana Pule smatra kako je o hotelu potrebno provesti referendum, a gotovo tri četvrtine njih bi na tom referendumu, što je pokazala i anketa agencije za istraživanje tržišta i javnog mnijenja Ipsos, glasalo protiv izgradnje hotela", rekla je Radojčić.

Poručila je kako je to velika i važna poruka svim vijećnicima u Gradskom vijeću, a posebno gradonačelniku.

Osim toga, unatoč činjenici što je Zoričićeva Nezavisna lista pozvala predsjednicu Gradskog vijeća da stavi mandat na raspolaganje kako bi se glasovanjem vidjelo ima li podršku većine, u čemu su im se pridružili i vijećnici SDP-a, na sjednici se nije raspravljalo ni o toj inicijativi, jer nije bila uvrštena na dnevni red.

U sklopu vijećničkih pitanja Noel Mirković iz Možemo! upitao je gradonačelnika zašto je inzistirao na proširenju igrališta na Lungomareu, koji je zahtijevao izmjenu Urbanističkog plana uređenja Lungomare te zašto su na prezentaciji proširenja igrališta na Valkanama bili prisutni i predstavnici investitora u hotel Valkane, na što mu je Zoričić odgovorio kako je neodgovorno i nekorektno da već nekoliko puta govori da se igralište gradi radi hotela.

"Meni u usta kontekst krupnog kapitala nećete stavljati. Vrlo sam jasan što se tiče igrališta. Možete maštati da je tema igrališta lakmus-papir za hotel, ali Vi znate da to nije istina" - poručio je Zoričić.