u puli

[FOTO] Predstavljen projekt novog hotela Valkane vrijedan 500 milijuna kuna, na putu bi mu se mogao naći i referendum koji pokreće Možemo!

21.04.2022 u 13:36

Bionic
Reading

Prezentacija konačnog rješenja projekta budućeg hotela Valkane održana je u četvrtak u Puli za novinare, a tom prigodom je voditelj projekta Zoran Kostić u ime investitora kazao kako bi se u idealnim uvjetima hotel trebao otvoriti za tri ili četiri godine te kako planirana vrijednost ulaganja premašuje 500 milijuna kuna.

"Prezentacijom želimo otkloniti sve nepoznanice i neistine o tome da će se Puljanima zabraniti šetnje Lungomareom do kupanja na plažama. Ništa od toga nije istina. Lungo mare ostaje netaknut, a planira se sadnja dvjestotinjak novih stabala. Namjera nam je iskoristiti prirodne potencijale Pule i sagraditi prvi hotel s pet zvjezdica u ovome gradu", izjavio je Kostić.

Dodao je kako investitor, tvrtka Hotel Valkane nema namjeru graditi izolirani resort, betonirati obalu, dirati u šetnicu koja je pomorsko dobro i pod upravljanjem je grada ili graditi liftove do plaže.

"Planirana vrijednost projekta iznosi više od 500 milijuna kuna pllus PDV, a grad će naplatiti komunalni doprinos od otprilike deset milijuna kuna, vodni doprinos od dva milijuna kuna te će se plaćati 1,2 milijuna kuna komunalne naknade godišnje. Ovim hotelom Pula će značajno dobiti na ponudi i kvaliteti smještaja, a u hotelu će cjelogodišnje zaposlenje pronaći 250 djelatnika", poručio je Kostić.

Idejno rješenje izradio je arhitektonski studio 3LHD, u čije je ime Silvije Novak naglasio je kako će se hotel Valkane nalaziti unutar prostora bivšeg kamenoloma te će se njegovom izgradnjom sanirati prostor koji stoji zapušten od 1965. godine.

Hotel Valkane Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Hotel Valkane

"U idejnom rješenju planirane su maksimalno dvije podzemne te maksimalno sedam nadzemnih etaža s ukupno 180 soba. Uključuje i nova 183 podzemna parkirna mjesta koja će u potpunosti zadovoljiti potrebe hotela, prilaz hotelu bit će isključivo po postojećoj cesti s istočne, odnosno stražnje strane te neće prometno utjecati na pojas Lungo Marea", rekao je Novak, dodavši kako ukupna površina parcele na kojoj će biti hotel i hotelski sadržaji iznosi 27.329 četvornih metara.

Prije današnje prezentacije novinarima, sinoć je projekt predstavljen i predstavnicima gradske uprave i vijećnicima Gradskog vijeća, dok je danas platforma Možemo! Pula javnost izvijestila o rezultatima ankete na uzorku od 500 ispitanika po kojoj se 73 posto građana Pule protivi izgradnji hotela na šetalištu Lungo mare.

Da bi Grad Pula trebao provesti referendum o izgradnji hotela na području Lungo mare smatra 61,7 posto ispitanika, dok je protiv provedbe referenduma 33,5 posto, a onih koji ne znaju, odnosno nisu sigurni je 4,8 posto.

"Ukoliko Gradsko vijeće Grada Pule ne podrži održavanje referenduma, pulski Možemo! krenut će u kampanju prikupljanja potpisa za njegovo održavanje", kazala je čelnica Možemo! Pula i predsjednica gradskog vijeća Dušica Radojčić.