FILIP ZORIČIĆ

Gradonačelnik Pule o godini na izmaku: 'Krenuli smo transparentno. Najveći revolt izazvala je odluka o parkiranju'

29.12.2022 u 17:02

Bionic
Reading

Gradonačelnik Pule Filip Zoričić izjavio je u četvrtak da je gradska uprava godinu počela simboličnim potezom – aplikacijom za transparentan proračun i završila je s manje gradskih tvrtki, a odluka o parkiranju izazvala je najveći revolt i pokazala koji su nered zatekli preuzimanjem vlasti

'Aplikacijom za transparentan proračun pokazali smo da želimo svaku lipu prikazati jer je to javni novac, a smanjenje broja trgovačkih poduzeća je jedan od mojih najvažnijih političkih poteza jer je pokazao način na koji želimo djelovati u ovom gradu', rekao je Zoričić na blagdanskom domjenku.

Po njegovoj ocjeni, gradska uprava pokazala je 'jasnu i konkretnu socijalnu politiku, politiku kako Grad gleda na razvoj kulture i sporta osnivanjem Zaklade za sport smatrajući kako su to dimenzije koje su iznimno važne jer dokazuju na koji način Grad promovira kako treba funkcionirati i živjeti'.

Zoričić se prisjetio i referenduma o Lungomaru, ocjenjujući da je to bila, kako je rekao, 'jedna dobra tema gdje se vidjelo kako Grad funkcionira i dokaz da su građani podijeljeni i da je jedna politička opcija uspjela podijeliti društvo u negativnom smislu'.

'Odluka o parkiranju u središtu grada izazvala je najviše komentara i revolt građana, ali je ona pokazala na koji smo nered mi naišli kada smo preuzeli vođenje ovoga grada. U tom kontekstu mi nastavljamo s našim projektima jer smatram da su to dobri putokazi', rekao je gradonačelnik Zoričić govoreći o odluci o kategorizaciji parkirališta i naplati parkiranja.

Ocijenio je da način komunikacije i otvorenosti gradske uprave dobar, transparentan i jasan politički put. 'Mi ćemo upornim radom pokazati na koji način želimo da naša Pula bude na mapi jedan mali Rim', dodao je.

Po njegovim riječima, sljedeće godine Pulu čeka graditeljska godina, od vrtića, škola i cesta do odvodnje i kanalizacije, a najavio je i proslavu 70. obljetnice Pulskoga filmskog festivala, što je, istaknuo je, 'najbolja slika Pule kao jednog bogatog povijesnog grada kojeg čeka jedna lijepa budućnost'.

Ulazak u Schengen Zoričić je ocijenio jednim od najvažnijih političkih poteza u posljednjih trideset godina, a angažman predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, kako je rekao, 'pokazao se kao jedan dobar put'. 'Na nama je da sačuvamo naš prostor te da Pula i Istra ne budu samo turistička destinacija, već da sačuvaju svoj identitet zavičaja', zaključio je Zoričić.