obnova

Gradska knjižnica u Puli obnovljena i ponovno otvorena

20.12.2022 u 10:33

Bionic
Reading

Gradska knjižnica i čitaonica obnovljena je i od ponedjeljka je ponovno počela s radom nakon požara u lipnju, a pulski gradonačelnik Filip Zoričić kazao je kako je to najljepši poklon građanima u ovo predblagdansko vrijeme

"Ovo je najljepši poklon građanima u ovo predblagdansko vrijeme, a nakon što je 21. lipnja izbio požar u kojem zahvaljujući brzoj intervenciji naših vatrogasaca nije počinjena veća šteta. Također, značajna je brojka od 135 volonterki i volontera koji su pomagali u sanaciji posljedica i njima upućujem jedno veliko hvala", rekao je pulski gradonačelnik Filip Zoričić.

Dodao je i kako ga posebno raduje što se uz obnovljenu knjižnicu, otvara i odjel za djecu i mlade koji će "motivirati djecu da čitaju, obrazuju se, postanu bolji ljudi i mijenjaju društvo".

Proces sanacije cjelokupnog prostora, opreme, knjižnične građe i ostalog inventara knjižnice, ispostavio se kao zahtjevan i kompleksan i tijekom proteklih gotovo šest mjeseci kontinuirano se radilo na uklanjanju nastale štete.

Samo na sanaciji knjižnične građe, radilo se više od četiri mjeseca, jer se svaka knjiga čistila pojedinačno i u tom poslu pomoglo je više od 135 volontera. Sukladno pravilima knjižničarske struke očišćeno je oko 150 tisuća jedinica knjižne građe, a istovremeno je obavljen otpis građe i nabavljeno 2.400 novih naslova.

Ostali poslovi uključivali su sanaciju elektroinstalacija i zamjenu sustava za vatrodojavu, protuprovalu i videonadzor, saniranje unutrašnjih zidova i stropova, zamjena linoleuma na dva odjela, sanacija dizala i zamjena staklenih stjenki dizala, demontaža svih polica na odjelu beletristike i dječjem odjelu, demontaža, čišćenje i ponovna montaža više od šezdesetak rasvjetnih tijela te brojni drugi poslovi raščišćavanja, čišćenja, popravaka i servisiranja opreme.

"Vjerujem da je najteži dio iza nas i sada svu energiju usmjeravamo u razvojne programe s ciljem pokretanja novih usluga i projekta", izjavila je ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Pula Nadia Bužeta naglasivši kako ukupna pričinjena šteta u požaru iznosi 3,7 milijuna kuna. Dodala je kako su za potrebe preuređenja nabavljene nove police, jastuci za sjedenje, stolovi i stolice i druga oprema.

"Ovim smo konceptom dobili i više mjesta za druženje i komunikaciju, a istovremeno u prostoru je dostupna knjižnična građa kao i ostali mediji koji danas čine sastavni dio odjela za djecu i mlade", zaključila je ravnateljica Bužeta.