vruća tema

Gradonačelnik Jeruzalema: Veleposlanstvo SAD-a može se preseliti u dvije minute

05.12.2017 u 22:54

Bionic
Reading

Izraelski gradonačelnik Jeruzalema Nir Barkat u utorak je ustvrdio da bi za preseljenje veleposlanstva Sjedinjenih Država iz Tel Aviva u Jeruzalem, koje je nešto ranije najavio američki predsjednik Donald Trump, trebale ukupno "dvije minute".

Trump je ranije u utorak rekao bliskoistočnim čelnicima da namjerava preseliti američko veleposlanstvo iz Tel Aviva u Jeruzalem. Trump je to rekao predsjedniku Palestinske samouprave Mahmudu Abasu, jordanskom kralju Abdulahu kao i predsjedniku Egipta Abdelu Fatahu al- Sisiju.

Barkat je rekao da SAD u veleposlanstvo treba samo pretvoriti jednu od njegovih sadašnjih zgrada u Jeruzalemu, poput konzulata u zapadnom Jeruzelamu.

'Trebaju oznaku konzulata pretvoriti u oznaku za veleposlanstvo, dva američka marinca to mogu učiniti u par minuta, i veleposlaniku Davidu Friedmanu dati prostor gdje će sjediti', rekao je Barkat radijskoj postaji "Israel radio".

'Provedba te odluke je trenutna i onda se kasnije polako počinje strukturiranije seliti zaposlenike kako bi počeli pružati usluge u Jeruzalemu', rekao je Barkat.

Viši američki dužnosnici rekli su da će predsjednik SAD-a vjerojatno u srijedu priznati Jeruzalem za izraelsku prijestolnicu no da će preseljenje veleposlanstva iz Tel Aviva vjerojatno odgoditi za šest mjeseci. Očekuje se, međutim,  da će svojim suradnicima naložiti da odmah počnu planiranje selidbe.

Zbog najave priznavanja Jeruzalema za izralesku prijestolnicu s Bliskog istoka i od drugih svjetskih sila upućena su upozorenja na moguće posljedice takve jednostrane odluke SAD-a. Američki dužnosnici su rekli da još nije odnesena konačna odluka.

Prosvjed protiv izraelske ofenzive u SAD-u Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Status Jeruzalema jedna od glavnih spornih točaka u desetljećima dugim izraelsko-palestinskim mirovnim razgovorima.

Palestinci žele istočni Jeruzalem za prijestolnicu svoje buduće države, a Izrael grad smatra svojom nedjeljivom i vječnom prijestolnicom.

Američko prihvaćanje Jeruzalema za izraelsku prijestolnicu prekinulo bi desetljećima dugu politiku SAD-a da se o statusu grada treba odlučiti u pregovorima s Palestincima. Američke obavještajne procjene govore da bi taj potez mogao izazvati odmazdu protiv Izraela i američkih interesa u tom području.

I saveznici SAD-a negoduju zbog mogućnosti da SAD jednostrano prizna Jeruzalem kao glavni grad Izraela.

'Bilo kakva američka odluka o statusu Jeruzalema prije konačnog dogovora imala bi pogubni učinak na mirovni proces i podigla bi napetosti u regiji', naveo je u izjavi princ Halid bin Salman, saudijski veleposlanik u SAD-u.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron 'izrazio je zabrinutost zbog mogućnosti da SAD jednostrano prizna Jeruzalem kao glavni grad Izraela' tijekom razgovora s Trumpom u ponedjeljak, priopćio je Macronov ured nakon razgovora.

Jordan je pak rekao da namjerava sazvati hitan sastanak Arapske lige, a Hamas da je svojom najavom Trump prešao 'sve crvene linije'.

  • +12
Propalestinski prosvjed u Parizu Izvor: Reuters / Autor: Reuters

"'Priznavanjem okupiranog Jeruzalema kao glavnog grada okupatora i preseljenjem ambasade američka administracija prešla je sve crvene linije', rekao je šef Hamasa Ismail Hanija u pismu upućenom arapskim i muslimanskih čelnicima.

Glasnogovornik Mahmuda Abasa Abu Rudeina kojega navodi Wafa, kazao je da je predsjednik Abas upozorio na 'teške posljedice te odluke na mirovni proces, sigurnost i stabilnost u regiji i u svijetu'.

Abas je odmah zatražio od Pape i čelnika Rusije, Francuske i Jordana da interveniraju kako se ta odluka ne bi provela u djelo.

Kremlj je objavio da je ruski predsjednik Vladimir Putin nazvao Abasa kako bi mu rekao da Moskva podupire obnovu pregovora između Izraela i palestinskih vlasti, uključivo i pitanje Jeruzalema.

Na opasne posljedice Trumpove odluke po stabilnost i sigurnost regije upozorio je i jordanski kralj, kaže se u priopćenju iz njegove palače.

  • +2
Poznati ulični umjetnik Banksy otvorio je hotel kod izraelskog zida u Betlehemu Izvor: Reuters / Autor: REUTERS/ Ammar Awad

Dodaje se da će odluka negativno utjecati i na američke napore da se obnove arapsko-izraelski mirovni pregovori, a i izlazi iz okvira 'globalnog rješenja koje bi omogućilo stvaranje neovisne palestinske države s istočnim Jeruzalemom kao glavnim gradom'. 

Takva odluka mogla bi 'zapaliti' i muslimanske i kršćanske osjećaje, dodaje se.

Egipatski predsjednik rekao je da nema potrebe komplicirati stvari na Bliskom istoku, kaže se u priopćenju iz njegova ureda. Dodaje se da je al-Sisi upozorio Trumpa da ne poduzima nikakve mjere koje bi potkopale izglede za mir na Bliskom istoku.

Irak se protivi tome da SAD priznaju Jeruzalem kao glavni grad Izraela i premjeste svoje veleposlanstvo, rekao je premijer Haider al Abadi, upozorivši da će takva odluka imati negativni utjecaj na stabilnost na Bliskom istoku.

'Iračka vlada primila je ovu vijest s najvećom zabrinutošću i upozorava na utjecaj te odluke na stabilnost regije i svijeta', rekao je irački kabinet u priopćenju.