donacija sad-a

Gradi se helidrom kod karlovačke bolnice

23.02.2021 u 14:20

Bionic
Reading

Uz Opću bolnicu Karlovac gradi se helidrom, prvi od tri u Hrvatskoj uz donaciju SAD-a, a gradilište su u utorak obišli predstavnici američkog Veleposlanstva, Ministarstva zdravstva i Karlovačke

Vrijednost karlovačkog helidroma je 1,7 milijuna dolara, od čega je 1,1 milijun osiguralo Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država u Hrvatskoj. Helidrom u Karlovcu predviđen je za slijetanje i najvećih transportnih civilnih i vojnih helikoptera.

Otpravnica poslova u veleposlanstvu SAD-a Victoria Taylor izjavila je da je donacija pomoć Ministarstvu zdravstva RH za uspostavljanje hitne helikopterske služba u Kliničkoj bolnici Dubrava te bolnicama u Karlovcu i Slavonskom Brodu. Na taj način u spašavanju života mogao bi se dosegnuti kriterij “zlatnog sata” za pacijente na tom prostoru, odnosno pružanje pomoći u prvom satu nakon traume.

“SAD su posvećene pomaganju hrvatskom narodu kad god je to moguće, kao i jačanju hrvatsko-američkog partnerstva nacionalno i lokalno”, rekla je Taylor.

Naglasila je da će ovaj helidrom “poboljšati i američko-hrvatsku vojnu suradnju i olakšati u budućnosti pristup medicinske pomoći za vojnike na vojnim vježbama na poligonu u Slunju, kao i poboljšati hitnu medicinsku uslugu u regiji”.

U ime Ministarstva zdravstva državni tajnik Silvio Bašić zahvalio se za 1,1 milijun dolara donacije za ovaj projekt vrijedan 1,7 milijuna dolara, kao i za činjenicu da se time svim stanovnicima Hrvatske, a ne samo u Zagrebu, povećava dostupnost i pravovremenost zdravstvene skrbi kada je ona najpotrebnija, a život pacijenta ugrožen.

“Od srca se zahvaljujem na prijateljstvu i partnerstvu SAD-u, svima u sustavu zdravstva koji danonoćno brinu o pacijentima i želim uspješan nastavak radova” rekao je Bašić. U zračnom prijevozu Hitna pomoć se oslanja na helikoptere vojske i policije. Naglasio je kako je helikopterski medicinski prijevoz važan i zbog nesreća, prometnih i drugih, ali i zbog svih hitnih stanja poput moždanih i srčanog udara, da bi pacijenti pomoć dobili što je moguće prije.

Vezano za realizaciju projekta nabave sedam helikoptera za sustav Hitne službe pri Ministarstvu zdravstva, Bašić je rekao da ide “teško”. U zračnom medicinskom prijevozu još uvijek se oslanjamo na helikoptere vojske i policije i to prvenstveno zato jer obuka cijele medicinske helikopterske posade traje pet do šest godina, dodao je.

“Zbog toga kroz najam tražimo uslugu stranih kompanija, prikupili smo ponude, ali ni jedna ne pokriva cijelu Hrvatsku i sada treba odlučiti što dalje, a želja je da tu službu uspostavimo za 365 dana u godini i to što je moguće prije", rekao je Bašić.

Ravnatelj karlovačke Opće bolnice Nikša Antica rekao je da će uz plato helidroma biti ograđen prostor i sagrađena pristupna prometnica do bolničke zgrade. Bit će uređen i najbrži pristup operacijskim dvoranama, te potrebna signalizacija i rasvjeta za mogućnost noćnog slijetanja i prihvata pacijenata. Helidrom u Karlovcu, dodao je Antica, predviđen je za slijetanje malih, ali i najvećih transportnih civilnih i vojnih helikoptera, što će omogućiti podizanje razine zdravstvene zaštite na znatno višu razinu.

Karlovačka županica Martina Furdek Hajdin podsjetila je da SAD i Hrvatsku, kao i Američku i Hrvatsku vojsku veže dugogodišnja suradnja. Ovo je u Karlovačkoj županiji osmi projekt, a do sada je, kaže, vrijednost američke pomoći kroz te projekte vrijedna 1,8 milijuna dolara. Županica Furdek Hajdin naglasila je da će helidrom u Karlovcu, gradu koji povezuje puteve sjevera i juga, ali i Sloveniju s BiH, dakle Europu s Istokom, bitno pomoći za bržu pomoć stradalima na prometnicama.