regulirane statusa roditelja

Građanska inicijativa Pomozimo djeci s invaliditetom ne podržava prosvjed dijela roditelja njegovatelja

03.12.2019 u 15:10

Bionic
Reading

Građanska inicijativa Pomozimo djeci s invaliditetom ne podržava niti će sudjelovati u prosvjedu dijela roditelja njegovatelja, najavljen za srijedu, 4. prosinca, jer smatra da je njihov zahtjev za reguliranje statusa roditelja njegovatelja kroz donošenje Zakona o njegovateljima neosnovan i neprovediv

Status roditelja njegovatelja neminovno znači socijalnu isključenost i djeteta i roditelja pa, osim u rijetkim slučajevima, nije dobro rješenje. Njime država kompenzira nedostatak rane intervencije, inkluzije u vrtiće i škole, potrebne dnevne boravke i stambene zajednice te cijeli niz drugih usluga u zajednici koje su potrebne osobama s invaliditetom.

Stoga prosvjednici inzistiranjem samo na rješavanju statusa roditelja njegovatelja čine štetu djeci i obiteljima, smatra GI Pomozimo djeci s invaliditetom.

Zahtjevi Inicijative prije svega su usmjereni na dostupnije socijalne usluge na cijelom području Hrvatske, čime bi se bitno popravio položaj djece s teškoćama i osoba s invaliditetom, te na jačanje položaja roditelja koji rade skraćeno radno vrijeme zbog zdravstvenog stanja djeteta.

Zahtjevamo veću podršku obiteljima i rasterećenje roditelja njegovatelja, naročito u jednoroditeljskim obiteljima, obiteljima s više djece s teškoćama i obiteljima sa životno ugroženom djecom, poručuju iz Inicijative.

Status roditelja njegovatelja moguće je riješiti izjednačavanjem sa njegovateljima ratnih vojnih invalida i donošenjem pravilnika.

'Naša su nastojanja usmjerena u poboljšanje života djece s teškoćama i osoba s invaliditetom i punu uključenost u zajednicu putem traženja cjelovitih i održivih rješenja u svim segmentima života'.

Dok na sastancima i kroz radne skupine i e-savjetovanja za izrade zakona o inkluzivnom dodatku i osobnoj asistenciji, te zakona o socijalnoj skrbi možemo izravno utjecati na poboljšanje statusa roditelja, nećemo trošiti njihove novce na prosvjed, poručuju iz GI Pomozimo djeci s invaliditetom.