USTAVNI SUD KONTRA GRBINA

'Građani su ti koji na referendumu odlučuju o promjeni Ustava'

28.10.2013 u 19:09

Bionic
Reading

Nakon što je prošli tjedan saborski Odbor za Ustav, poslovnik i politički sustav Saboru predložio da donese odluku o raspisivanju referenduma inicijative U ime obitelji, o svemu se oglasio Ustavni sud upozorivši da je formulacija teksta odluke u nekoliko dijelova ustavno neprihvatljiva

Odbor za Ustav Saboru je predložio da donese sljedeću odluku - 'Hrvatski sabor raspisuje državni referendum u Republici Hrvatskoj radi donošenja odluke o referendumskom pitanju utemeljenom na Zahtjevu za raspisivanje državnog referenduma Građanske inicijative U ime obitelji da se pristupi promjeni Ustava Republike Hrvatske, na način da se u Ustav Republike Hrvatske unese definicija braka kao životna zajednica žene i muškarca.'

Međutim, takva formulacija značila bi da bi građani na referendumu odlučivali o pokretanju postupka izmjena Ustava, nakon čega bi o samim izmjenama Ustava, kako tumače u redovima vladajućih, odlučivao Sabor.

Protiv takve formulacije odmah se pobunila oporba, ali i ustavni stručnjaci i predstavnici GONG-a, koji smatraju da vladajući takvih postupkom izazivaju ustavnu krizu.

S njihovim stavom složio se danas i Ustavni sud, koji smatra da su dijelovi teksta odluke ustavno neprihvatljivi. Radi se o dijelovima koji govore o tome da će se na referendumu donijeti 'odluka o pristupanju promjenama Ustava'. Takva formulacija, naglašavaju u Ustavnom sudu, upućivala bi na zaključak da predmet odlučivanja na narodnom ustavotvornom referendumu nije samo referendumsko pitanje, nego je to isključivo proceduralno pitanje o tome hoće li se pokrenuti postupak za promjenu Ustava u povodu konkretnog referendumskog pitanja ili neće.

'Birači na narodnom ustavotvornom referendumu uvijek odlučuju o meritumu (biti stvari) to jest o samom referendumskom pitanju, što znači: narod neposredno (izravno) donosi odluku o promjeni Ustava koju je u obliku referendumskog pitanja predložilo najmanje deset posto od ukupnog broja birača, tako da glasuje za ili protiv tog prijedloga', stoji u upozorenju Ustavnog suda.

'Odluka kojom Ustavni sud potvrđuje da je konkretan narodni ustavotvorni referendum, na kojem se narod većinski izjasnio ZA, proveden u skladu s Ustavom ujedno znači i da je Ustav promijenjen na dan održavanja tog referenduma s trenutačnim pravnim učinkom, koji datum Ustavni sud deklaratorno utvrđuje u svojoj odluci koju objavljuje u Narodnim novinama', upozorava Ustavni sud.

U svom upozorenju Ustavni sud odgovorio je i na pitanje koje je mučilo HNS-ovog Gorana Beusa Richembergha, koji je  na nedavnoj sjednici Odbora za Ustav zatražio da se konzultira Ustavni sud jer je smatrao da tekst referendumskog pitanja nije u formi amandmana pa bi Sabor morao odlučivati gdje će točno u Ustav ubaciti izmjenjenu odredbu.

'Ustavni sud napominje da se - zbog nepostojanja bilo kakavih preciznijih pravnih pravila o sadržaju i obliku referendumskog pitanja kojim se predlaže promjena Ustava, kao i zbog nepostojanja u dosadašnjoj referendumskoj praksi primjera koji bi upućivao na način na koji se treba oblikovati takvo pitanje kada je riječ o promjeni Ustava - konkretnim predlagateljima referenduma o definiciji braka u tom smislu ne bi smjeli postavljati nikakvi naknadni prigovori', kažu na Ustavnom sudu.

Cijeli tekst upozorenje Ustavnog suda možete pročitati OVDJE.

Ovakva reakcija Ustavnog suda za HDZ-ovog Vladimira Šeksa bila je očekivana. 'Predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec ove je godine izrekla kristalno jasno da nakon što narodna inicijativa na referendumu dobije prolaznu ocjenu da je time izvršena promjena Ustava i da Sabor tu ne može ništa dodavati ni oduzimati. Iza toga je slijedila i zajednička usuglašena izjava 11 ustavnopravnih stručnjaka, među kojima su profesori ustavnog prava sa svih pravnih fakulteta u Hrvatskoj iznijeli jedinstven zajednički stav - da se promjena Ustava događa na referendumu i da Sabor nema više tu što raditi, nego da sama ta odluka znači promjenu Ustava', kazao je Šeks.

Šeks očekuje da će prilikom rasprave u Saboru vladajući 'podviti rep' i prihvatiti amandman HDZ-a kojim se traži da se odluka o raspisivanju referenduma uskladi s Ustavom.

'Ovo je jasno i precizno upozorenje Ustavnog suda i bila bi ludost otvoreno davati krila ustavnoj i državnoj krizi', rekao je Šeks.

Upitan što ako će vladajući ustrajati na sadašnjoj formulaciji, HDZ-ovac je rekao: 'Sabor bi teško ugrozio ustavni poredak i prekršio Ustav kad bi izglasao takav zaključak. To bi značilo da bi se referendum raspisao za 1. prosinca i da bi nakon toga parlamentarna većina mogla reći - ne, mi ne priznajemo tu odluku, mi ćemo o tome raspravljati i poništiti volju građana. Ako bi se to pokušalo, čvrsto bi ustao Ustavni sud i poništio takvu odluku. To bi bio bijedan i jadan pokušaj ustavnog udara.'

Reakcije SDP-a na upozorenje Ustavnog suda još uvijek nema.