crodemoskop

Građani nezadovoljni smjerom kretanja zemlje, broj optimista sve manji i kod birača HDZ-a

08.02.2019 u 18:15

Bionic
Reading

Redovno mjesečno istraživanje RTL-a, CRO Demoskop, otkriva kako sve više pada broj optimista, građanima se ne sviđa politika Vlade, a među temama koje su utjecale na njihovu odluku o političkim preferencijama su propas posla s Izraelcima, problemi u brodogradilištu, iseljavanje i druge

Smjer kretanja zemlje, kao svojevrsni pokazatelj društvenog optimizma, u veljači podupire 23 posto građanki/građana (prema 22,7 posto iz siječnja). U ovomjesečnom istraživanju 68,7 posto ispitanika/ca smatra da Hrvatska ide u pogrešnom smjeru, u odnosu na 68,5 posto iz siječnja. Kakav je smjer zemlje ne zna 8,3 posto građana/ki, donosi RTL.

Pada broj optimista među HDZ-ovim biračima

Udio društvenih optimista među glasačima HDZ-a iznosi 59 posto (u siječnju 66,5 posto), dok je među glasačima glavnog koalicijskog partnera HNS-a taj udio niži i iznosi 44,4 posto. Među glasačima SDP-a udio društvenih optimista je značajno niži i iznosi svega 7,8 posto.

Pada i potpora Vladi

Razina potpore politici Vlade RH u dvadesetom i sedmom mjesecu njezina mandata iznosi 31,8 posto (prema 32,1 posto iz prethodnog mjerenja u siječnju). Kad je riječ o nepodršci politike Vlade u ovomjesečnom istraživanju ona iznosi 50,6 posto (u siječnju je iznosila 51,3 posto). Doživljaj rada Vlade RH, osim kroz kriterij podrške politici Vlade, mjeri se i kroz školsku ocjenu koja u ovomjesečnom istraživanju iznosi 2,30 (prije mjesec dana ocjena je bila 2,28).

Kad je riječ o biračima stranaka pozicije i opozicije, najvišu ocjenu Vlada bilježi među glasačima HDZ-a (3,38), dok je ona najniža među glasačima stranke Pametno (1,64).

Predsjednica republike Kolinda Grabar Kitarović je za svoj rad dobila ocjenu 3,05 (u odnosu na 3,01 koliko je izmjereno početkom siječnja). Najviša je ocjena zabilježena među glasačima HDZ-a (4,07), dok je najniža među glasačima stranke Pametno (1,63).

Događanja s prebjezima zastupnika, te svađe u Saboru umanjili su ocjenu najvišeg predstavničkog tijela u zemlji. Hrvatski sabor u ovomjesečnom mjerenju za svoj rad bilježi ocjenu od 1,84 što je ujedno i najniža ocjena od početka mandata aktualnog saziva.

Tema mjeseca: Propast posla s Izraelcima

Najvažnija tema/događaj u posljednjih mjesec dana bila je propast posla s Izraelcima o nabavi vojnih zrakoplova F-16 što je glavni izbor za 25,7 posto hrvatskih građana. Problemi u brodogradilištima Uljanik i 3. maj druga je najvažnija tema s izborom od 19,5 posto, dok je iseljavanje građana i problemi s radnom snagom na trećem mjestu s izborom od 16 posto.

Sukobi i svađe u Saboru su izbor 13,5 posto građana, dok je afera s navodnim fotomontažama s ministrom Tolušićem najvažnija tema za njih 6,1 posto. Iznad 2 posto su četiri teme: Svjetsko prvenstvo u rukometu (4,9 posto), novi prebjezi u stranku i klub Milana Bandića i kritike prakse prebjega (2,3 posto), novi sukobi u Vukovaru (2,2 posto) i nasilje u bolnicama (2,0 posto). Ostali događaji zabilježili su izbor od 7,8 posto.

  • +49
Andrej Plenković Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Napomena: Istraživanje je provela agencija PROMOCIJA PLUS od 31 siječnja. do 04. veljače 2019. CATI metodom (telefonski) na uzorku od 1300 punoljetna građana Republike Hrvatske.

Standardna pogreška uzorka iznosi +/- 2,77 posto, uz razinu pouzdanosti od 95%.