LINIĆ: 'SKORO SAVRŠEN PLAN'

Građane koji pronađu lažni račun Porezna će nagraditi s 500 kuna

26.07.2012 u 15:51

Bionic
Reading

Vlada je izglasala Zakon o fiskalizaciji u prometu gotovinom prema kojem će se od sljedeće godine uvesti novi sustav izdavanja računa u trgovinama, kafićima, privatnim liječničkim ordinacijama, odvjetničkim uredima... Očekuje se od građana da za svaku plaćenu uslugu uzmu račun čija će se vjerodostojnost moći provjeriti putem SMS-a. Ako građanin otkrije lažirani račun, mogao bi od Porezne uprave dobiti i novčanu nagradu od 500 kuna!

U nastojanju da uspostave što kvalitetniji nadzor nad kvalitetom izvršavanja poreznih obveza, Linić kaže da je došao do problema poslovanja s gotovinom koji namjerava riješiti Zakonom o fiskalizaciji u prometu gotovinom koji je danas Vlada jednoglasno prihvatila.

'S obzirom na visoko učešće gotovine u platnom prometu od čak 15 posto i činjenice da je najveći dio sive ekonomije zasnovan na gotovinskom plaćanju, pojačavamo porezni nadzor upravo u tom dijelu. Dugo smo razmišljali i ustanovili da je model fiskalne blagajne zastarjela i nepotrebna tehnologija. Kako se već koriste složenija sredstva IT tehnologije, odlučili smo se za softversko rješenje', rekao je Linić predstavljajući projekt na kojem je posljednjih sedam mjeseci radilo Ministarstvo financija. 'Sve su to domaća rješenja ljudi koji imaju iskustva na izradi takvih programa i nije nam potreban uvoz.'

Svi trgovci, ugostitelji i drugi koji u svom poslovanju barataju gotovinom, morat će imati kompjuter koji će biti spojen na softver Porezne uprave. Kada budu izdavali račune građanima, ta radnja će najprije putem internetske veze biti evidentirana u Poreznoj upravi koja će odobriti račun u dvije sekunde, nakon čega će se on moći printati kupcu.

Za poduzetnika je trošak uvođenja ovog sustava sveden na minimum: morat će kupiti računalo koje može primiti šifrirani posebni potpis, a ono ne mora koštati više od 3.000 kuna. Za godišnje odobrenje Fine plaćat će 60 kuna, a za vezu s Poreznom upravom izdvajat će 100 kuna. Nije to poseban problem', kaže Linić i dodaje da će Porezna uprava snositi troškove softverskog rješenja i velikog računala koje će komunicirati s poreznim obveznicima.

Uvođenje novog sustava izdavanja računa, za koji u Poreznoj upravi kažu da je 'gotovo savršen', država će platiti ove godine 13 milijuna kuna, a 2013. i 2014. godine po još 15 milijuna kuna. Nakon 2014. godine plaćat će se samo održavanje sustava.

Linić kaže da je ovo rješenje primjenjivo u svim zemljama Europske unije i zemljama u okruženju te da je to najbolje oružje u borbi protiv sive ekonomije.

Dakle, kod izdavanja računa, porezni obveznik dužan je taj račun registrirati u Poreznoj upravi koja će mu izdati posebni broj. Taj porezni broj može provjeriti svaki građanin na svome računu kako bi vidio vara li ga netko ili ne. U Poreznoj upravi su predvidjeli nagrade za građane koji pronađu i prijave račune koji nisu u skladu s novim propisima, ili koji su lažirani. Nagrade bi bile novčane i iznosile bi oko 500 kuna.

Ovim sustavom Porezna uprava će moći i kontrolirati odnos poslodavaca prema svojim radnicima: 'Morat će se znati tko je osoba koja izdaje račun, kada radi i u koliko smjena. Znat će se broj zaposlenih u jednoj trgovini i njihovo radno vrijeme. Sve ćemo obuhvatiti direktnim evidentiranjem svakog računa', kaže Linić, smatrajući da će ovim zakonom postići nove nadzore i kontrole koje su do sada bile problematične i teške.

Naglasio je da je dosad u prosjeku dnevni utržak trgovina bio 85 kuna, a ugostitelja samo 100 kuna
, što je dokaz da se mnogi računi nisu izdavali i da su mnogi imali prostora za malverzacije i izbjegavanje plaćanja poreza. Očekuje da će država u 2013. godini namaknuti 600 milijuna kuna u proračun, a u idućim godinama čak milijardu kuna koje su dosad završavale u džepovima poduzetnika i obrtnika koji nisu izdavali račune.

500 kuna za lažni račun

Nove račune građani će moći vidjeti već od 1. siječnja 2013. godine kada će novi sustav morati imati veliki i srednji poduzetnici te ugostitelji, od 1. travnja imat će ih i trgovci, a od 1. srpnja (ulaskom u EU) ti računi morat će biti uvedeni u cijelom poslovanju s gotovinom.

Poduzetnici koji ne uvedu ovaj sustav, ne prijave se u Poreznoj upravi ili u bilo kojem smislu zaobilaze nova pravila, bit će kažnjeni novčanom kaznom od 5.000 do 500.000 kuna, a građani koji ne inzistiraju na računu i uhvati ih inspekcija pred trgovinom, morat će platiti 200 do 2.000 kuna.

206357,206306,206096,205522