MRAK TARITAŠ KRITIZIRA

'Grad Zagreb se ponaša kao otok'

27.08.2014 u 14:34

Bionic
Reading

Zagreb bi kao glavni grad trebao biti pokretač razvoja u Hrvatskoj, poručila je predsjednica zagrebačkog HNS-a i ministrica Anka Mrak Taritaš. Smatra da bi se kod glavnog grada trebali vidjeti svi napori koji se čine na državnoj razini kako bi se poboljšala kvaliteta života građana Hrvatske

'Grad Zagreb se ponaša odvojeno od sveg što se dešava s Vladinim projektima i sa svim drugim projektima i projektima vezanim uz EU na državnoj razini, i grad Zagreb se zaista tu ponaša kao otok', kaže ministrica graditeljstva.

Mrak Taritaš je istaknula je kako je Zagreb jedan od rijetkih gradova koji još uvijek nema plan gospodarenja otpadom. Dodaje i kako bi se grad Zagreb trebao više brinuti o potrebama svojih građana.

'Ja ne govorim o tome kad vi vidite asfaltiranu ulicu nego govorim ono što se nalazi u toj ulici i što ta infrastruktura znači. Aktualna su trenutačno dva problema, jedan je vezan uz zbrinjavanje otpada. Imate priliku vidjeti i čuti da je grad Zagreb jedan od rijetkih gradova, a jedini od velikih gradova koji nema rješenje još uvijek načina zbrinjavanja otpada', rekal je Mrak Taritaš.

Grad Zagreb se nije javio niti na poziv Vladinog Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, niti je raspisao natječaje za svoje građane, vezane uz energetsku obnovu obiteljskih kuća, smatra Mrak Taritaš. Radi se o 160 milijuna kuna bespovratnih sredstva koja su ponuđena lokalnim samoupravama. Pravo na ova sredstva ostvarilo je preko 180 gradova i općina.

'Dobro znamo koliko obiteljskih kuća postoji u Zagrebu i koliki postoji interes naših sugrađana da obnove fasade, što da naprave toplinsku izolaciju, obnovu stolarije, ili promjenu sustava grijanja, čime bi se i smanjile cijene energenata i smanjile cijene grijanja u gradu Zagrebu. Mi se iskreno nadamo da će se grad Zagreb do kraja godine još javiti na taj natječaj i time omogućiti subvenciju našim sugrađanima od 40 do 60 posto iznosa obnove njihovih obiteljskih kuća', pojasnila je zastupnica HNS-a u Gradskoj skupštini Vedrana Gujić.