uoči obljetnice bleiburga

Grabar- Kitarović u tajnosti posjetila Macelj i poklonila se žrtvama

10.05.2018 u 17:51

Bionic
Reading

Nakon što je prije manje od mjesec dana predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović otišla u Jasenovac pokloniti se žrtvama, danas je tajno pohodila i Macelj

'Svaka žrtva zločina ima pravo na grob i javni spomen. To pravo četiri i pol desetljeća nisu imale hrvatske žrtve ubijene nakon završetka Drugoga svjetskog rata. Nijedan politički cilj ni poredak ne mogu opravdati zločine koji se čine u njegovo ime. Nakon uspostave hrvatske države slobodno posjećujemo Bleiburg, Tezno, Hudu jamu, Kočevski Rog i druga spomen-mjesta. Zahvalni smo austrijskim i slovenskim vlastima što svake godine omogućuju dolazak brojnim hodočasnicima. Ja sam ove godine pošla na Macelj kako bih iskazala počast žrtvama toga stratišta, jer je to u Republici Hrvatskoj jedno od rijetkih grobišta koje je istraženo i ima dostojno spomen-obilježje', napisala je predsjednica na Facebooku.

'Dužni smo to učiniti i za druga masovna grobišta, kako bismo dostojno komemorirali sve žrtve naših poratnih križnih putova i upisali svoje misli, molitve i uspomene. Ne kako bismo se vraćali u prošlost, nego kako bismo utvrdili punu istinu, koja će zacijeliti rane i omogućiti da svi zajedno okrenemo pogled u budućnost. Ovim činom odajem počast i svim ostalim Hrvatima pokopanim diljem Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine nakon završetka Drugog svjetskog rata. Neka im je svima laka hrvatska i svaka tuđa zemlja u kojoj počivaju!', stoji u njenom statusu.

Predsjednicu Kolindu Grbar-Kitarović u Maclju je pratio ministar državne imovine Goran Marić.

Podsjetimo, prije manje od mjesec dana predsjednicaje, kao i 2015. godine, u tajnosti i bez medijske najave otišla u Jasenovac odati počast žrtvama toga logora u kojem je tijekom Drugog svjetskog rata režim NDH ubio na desetke tisuća ljudi.

Predsjednica proteklih godina nije nijednom sudjelovala u službenim komemoracijama kojima se odaje počast žrtvama zato što, kako je sama izjavljivala, nije željela sudjelovati u ideološkim podjelama. Iz istog razloga nije sudjelovala ni u komemoracijama kojima se obilježavaju žrtve Bleiburga.

Kolinda Grabar Kitarović u Jasenovcu Izvor: Ured predsjednice / Autor: N. N.