na otvorenju sajma

Grabar Kitarović u Gudovcu: Ulogu hrvatskog poljoprivrednika moramo, ne samo uvažavati, već i trajno podržavati

06.09.2019 u 13:54

Bionic
Reading

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović sudjelovala je na svečanom otvaranju 27. jesenskog međunarodnog bjelovarskog sajma i 27. državne stočarske izložbe u Gudovcu poručivši kako ova sajamska manifestacija svojom dugom tradicijom i bogatom povijesti zauzima značajno mjesto u gospodarskom životu Hrvatske i širem europskom okruženju

'Poljoprivrednici čine okosnicu održivog razvoja. Njihov su značaj i važnost utoliko veći jer baveći se stočarstvom i zemljoradnjom poljoprivredu promoviraju i kao čimbenik revitalizacije ruralnih područja Hrvatske, što držim jednim od prioriteta naše razvojne politike', rekla je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović istaknuvši kako ulogu hrvatskog poljoprivrednika 'moramo, ne samo percipirati i uvažavati, već i trajno podržavati, uz još veći naglasak na potrebu poticanja domaćih proizvođača i razvoja poljoprivrede'.

Za hrvatsku poljoprivredu predsjednica je zaključila da ima ogroman potencijal rasta i razvoja te da joj u prilog idu brojne komparativne prednosti, ali da je još uvijek puno posla pred poljoprivrednicima jer se nisu uspjele sve prednosti ugraditi u temelj gospodarskog razvitka

'Prije svega mislim na jače udruživanje, prilagođavanje tehnološkim promjenama te prihvaćanje inovacija, kao i na poboljšanje vanjsko-trgovinske razmjene', rekla je.

Također je podržala sve napore koje poduzimaju Vlada i resorno ministarstvo, zajedno s lokalnom i područnom samoupravom, u cilju zaustavljanja pada poljoprivredne proizvodnje, zaštite dohotka poljoprivrednika, učinkovitijeg upravljanja prirodnim resursima, a posljedično i rasta konkurentnosti poljoprivredno-prerađivačke industrije.

  • +26
Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović na sajmu u Gudovcu Izvor: Pixsell / Autor: Damir Spehar/PIXSELL

Posebno je pozdravila mjere usmjerene na generacijsku obnovu sela i poticanje mladih poljoprivrednika na preuzimanje obiteljskih gospodarstava i ostanak na selu te je izrazila uvjerenje kako će i ovogodišnji sajam, predstavljanjem tehničkih i znanstvenih dostignuća u poljoprivredi, razmjenom znanja i iskustva, ukazati na važnu i odgovornu ulogu poljoprivrede i poljoprivrednika u razvoju gospodarstva i društva.

'Hrvatska treba razvijenu poljoprivredu, koja je u funkciji domaćeg proizvođača, zapošljavanja i samozapošljavanja te u funkciji mladih i obnove hrvatskog sela', istaknula je te dodala da će se osobno nastaviti zalagati za rješenja koja će uvažavati položaj hrvatskog poljoprivrednika u skladu s njegovom strateškom važnošću, a time i hrvatskim državnim interesima.