POSJET NJEMAČKOJ

Grabar Kitarović: S Merkel sam razgovarala o Milanoviću

18.03.2015 u 14:14

Bionic
Reading

Dan nakon posjeta Njemačkoj predsjednica Kolinda Grabar Kitarović zadovoljna je sastancima i razgovorima. Kaže da je s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel razgovarala i o Zoranu Milanoviću

'Prije svega moram reći da sam iznimno zadovoljna posjetom Saveznoj Republici Njemačkoj i sastancima sa saveznim predsjednikom i kancelarkom. I na tim smo susretima 'pretresli', da tako kažem, naše bilateralne odnose. Naglasci su svakako obostrana želja za proširenjem suradnje i za učvršćivanjem, jačanjem tog partnerstva. Nadalje, kad je riječ o proširenju suradnje, posebno se razgovaralo o proširenju suradnje u gospodarstvu. Mislim da postoji ogroman prostor da se ta suradnja proširi. No očito je da Hrvatska mora učiniti nekakve korake da bi došlo do liberalizacije ulagačke klime u Hrvatskoj', kazala je predsjednica.

Na pitanje je li joj njemačka kancelarka iznijela neke zamjerke na vladu Zorana Milanovića, odgovara: 'Je, spomenula je neka konkretna pitanja. O njima ne bih poimence kad je riječ o tvrtkama. Spomenula je konkretne slučajeve u kojima se tvrtke koje su u njemačkom vlasništvu ili im je udio u njemačkom vlasništvu u Hrvatskoj susreću s porezima koji se nameću preko noći ili izmjenama pravila ili birokratskim zaprekama', pojasnila je Grabar Kitarović.


Osvrnula se i na činjenicu da je njemački predsjednik spomenuo pojam zapadni Balkan, s kojim se Grabar Kitarović ne slaže. 'Ne, gospodin predsjednik je rekao da je Hrvatska primjer zemljama na zapadnom Balkanu, što ne znači da ju je smjestio na zapadni Balkan. Ali u svakom slučaju činjenica jest da se u pojedinim administracijama u svijetu još uvijek susrećemo s tim pojmom zapadni Balkan - ja se tome oštro protivim. Srednjeeuropska i mediteranska smo zemlja, članica Europske unije i NATO-a. Da, postoji prostor, naše susjedstvo, koje se može nazivati zapadnim Balkanom, međutim očito smo se po tom statusu izdvojili.'

Na pitanje o sljedećim inozemnim putovanjima, Grabar Kitarović odgovara da bi rado htjela posjetiti Vatikan, ali i da uskoro opet odlazi u BiH. 'Kad je riječ o drugim putovanjima, to će biti zemlje u našem širem okruženju srednje Europe, Austrija, Slovačka. Spomenula sam jučer svoju namjeru da ojačam okosnicu između Baltika i Jadrana, a tu spada i Višegradska skupina država, ali i baltičke države. Mislim da imamo mnogo toga zajedničkog i da možemo puno više napraviti zajedno, što znači da će svakako i posjet tim državama biti na redu u sljedećih nekoliko mjeseci. Naravno, namjeravam posjetiti Bruxelles, Europsku komisiju, pa i NATO', pojasnila je.

Namjerava otići i u Srbiju, no kaže da datumi još nisu definirani. 'Ne želim otići u Srbiju da bi se samo deklarativno ili protokolarno riješilo to da sam posjetila Srbiju. Želim da prije toga konkretno pripremimo neka pitanja pa ako se ona i ne budu riješila, da se napravi iskorak u njihovom rješavanju', dodaje.