GODIŠNJICA ISTARSKOG STATUTA

Grabar Kitarović: Nužna bolja povezanost Istre i ostalih dijelova Hrvatske

30.03.2015 u 15:41

Bionic
Reading

Skupština Istarske županije u ponedjeljak je obilježila Dan statuta Istarske županije, a svečanosti u Istarskoj sabornici u Poreču nazočila je i predsjednica Hrvatske, Kolinda Grabar Kitarović, koja je istaknula kako je županijski Statut nastao kao izraz volje Istrana da najvišim političkim aktom očituju svoje posebnosti i težnje unutar Hrvatske kao i na planu euroregionalizma

Stoga, dodala je predsjednica Grabar Kitarović, njegovo obilježavanje i za cijelu Hrvatsku ima osobit sadržaj i simboliku.

Dan statuta Istarske županije, obilježava se u povodu prve verzije statuta kojeg su prije 21 godinu donijeli vijećnici Županijske skupštine, a koji je u promijenjenoj, konačnoj verziji donesen u studenome 2001. godine.

Predsjednik Županijske skupštine Valter Drandić rekao je na svečanoj sjednici kako se donošenjem Statuta Istarske županije potvrdilo bogatstvo življenja u Istri i 'njegovanje istrijanstva' te se zadržala i unaprijedila prije dostignuta razina manjinskih prava bez obzira na nacionalnu pripadnost.

'Naš statut počiva na građanskom principu suživota, uz poštivanje prava i sloboda svih građana. Stoga se županijska skupština zalaže za provođenje politike regionalnog razvoja u skladu s autonomijom jedinica regionalne i lokalne samouprave, zajamčenom pravnim poretkom Republike Hrvatske', kazao je Drandić.

Dodao je da građani Istre ne pristaju ni na kakav status 'subregije'.

Obračajući se vijećnicima istarske Županijske skupštine i brojnim uzvanicima, predsjednica Republike Hrvatske, Kolinda Grabar Kitarović istaknula je kako je Istra bila među prvima u Hrvatskoj koja je nastojala u punom smislu misliti europski i uživjeti se u europski prostor.

'Poznato je kako Istra nadilazi prosječne statističke vrijednosti gospodarske uspješnosti u Hrvatskoj i bila je među prvima u Hrvatskoj koja je nastojala u punom smislu misliti europski i uživjeti se u europski prostor. To je bio dobitak ne samo za ovaj prostor nego i za cijelu Hrvatsku', rekla je hrvatska predsjednica.

Naglasila je da je upravo iz tog razloga nužna bolja povezanost Istre i ostalih dijelova Hrvatske jer 'postojeće veze ne omogućuju željeno vrednovanje istarskih, a samim time i hrvatskih gospodarskih potencijala'.

Stoga treba ozbiljno planirati što skorije proširenje cestovne i izgradnju željezničke veze između Istre u drugih krajeva Hrvatske, dodala je.

'Istra to treba i zaslužuje, prije svega zbog nje same kao i zbog njene važnosti za Hrvatsku', poručila je predsjednica Grabar Kitarović, naglasivši da Hrvatska ima snagu i potencijal za novi gospodarski i društveni preporod.

Ministar turizma Darko Lorencin u ime Vlade kazao je da Istra Dan statuta Istarske istarske županije slavi kao izraz podizanja demokracije na jednu značajnu višu razinu.

Bivši hrvatski predsjednik i počasni građanin Istarske županije Stjepan Mesić kazao je kako 'borba za istarski statut nije bila laka jer je trebalo dokazati kuda to Istra ide'.

'Istra ne ide nikuda, Istra je rekla 1943. godine kuda ide, a istarski narod putem svojih predstavnika odlučio je kuda ide te se vratio u onaj prostor kojemu pripada, a to je Republika Hrvatska', dodao je je Mesić.

Istarski župan Valter Flego rekao je kako usvajanje Statuta Istarske županije nije bilo jednostavno, ustvrdivši da je 'statut bio izvrgnut u to vrijeme ideološkom pritisku i našao se pred izazovom - ili izdržati u svojoj izvornoj varijanti ili se, pak, zadovoljiti nekakvom osakaćenom verzijom, bez članaka koji definiraju vrijednosti koje su danas neraskidivi dio identiteta naše Istre'.

'Naša upornost i strpljenje urodili su plodom i Statut Istarske županije prihvaćen je u svom izvornom obliku. Tako su njemu pravno uobličene i ugrađene vrijednosti koje živimo u našoj istarskoj svakodnevnici', istaknuo je Flego.

Dodao je kako regionalna razina treba imati više nadležnosti i veće ovlasti jer su one najbolje upoznate s problematikom i stanjem na terenu.

'Decentralizacija se mora čim prije početi primjenjivati u praksi, želimo li se svi zajedno kretati u smjeru modernizacije i napretka', ustvrdio je Flego.

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović je nakon svečane sjednice istarske Županijske skupštine nazočila sjednici Turističkog vijeća Turističke zajednice Istarske županije, gdje je upoznata sa smjernicama razvoja turizma u Istri i očekivanjima od ovogodišnje sezone.

Potom je posjetila porečku Eufrazijevu baziliku te porečku biskupiju.