NAFTA U JADRANU

Grabar Kitarović: Josipović je povukao kalkulantski potez

10.10.2014 u 21:32

Bionic
Reading

Predsjednička kandidatkinja HDZ-a Kolinda Grabar Kitarović ocijenila je danas u Rijeci da je promjena stajališta predsjednika Ive Josipovića o eksploataciji nafte iz Jadrana doista neobična i očito kalkulantski potez radi predizborne kampanje

'Do jučer je tvrdio jedno, a sada drugo', rekla je predsjednička kandidatkinja HDZ-a Kolinda Grabar Kitarović o promjeni pozicije predsjednika Ive Josipovića o traženju nafte u Jadranskom moru.

Predsjednik Josipović popodne je pak u vezi s tekstom u najnovijem Globusu pod nazivom 'Ne potrazi za naftom u Jadranu' rekao kako se zauzima za zelenu Hrvatsku, što ne znači da je protiv istraživanja nafte i plina, nego se zauzima za čistu i zdravu tehnologiju. Predsjednika su popodne u njegovu uredu novinari pitali je li se dogodio zaokret u njegovu stajalištu o istraživanju nafte i plina u Hrvatskoj jer je Globus razgovor s njim naslovio 'Ne potrazi za naftom u Jadranu', navodeći kako će se njegov ekonomsko-razvojni program koji će predstaviti u predsjedničkoj kampanji temeljiti na tzv. zelenoj politici.

Predsjednik je ocijenio kako 'naslov baš sasvim ne odgovara' i 'možda sugerira neke stvari'.

Kandidatkinja Grabar Kitarović je na novinarsko pitanje o njezinu stajalištu o eksploataciji nafte iz Jadrana odgovorila kako je još nitko nije uvjerio da se ta eksploatacija doista isplati, ali ni da bi to izazvalo velike štete za okoliš.


To je pitanje kojem treba pristupiti vrlo odgovorno i razgovarati sa svima te dobiti studije koliko je to isplativo, rekla je, ističući kako u tom slučaju na prvome mjestu mora biti ekologija i zaštita Jadrana. No, dodala je, treba voditi računa da bi domaće zalihe plina i potencijalno nafte svakako bile dobrodošle za postizanje energetske neovisnosti.

Također je ponovila da se promjeni izbornog zakonodavstva treba pristupiti temeljito. Treba postići konsenzus političkih snaga i struke te donijeti promjene u razdoblju koje nije predizborno, rekla je i dodala kako podupire model preferencijalnoga glasovanja.

Istaknula je kako na predsjedničkim izborima očekuje glasove Riječana jer je Rijeka, ustvrdila je, prosperirala od državnog novca i projekata samo kad je HDZ bio na vlasti.

Na pitanje da komentira simbolično preimenovanje riječkoga HNK u LGBT kazalište na Dan neovisnosti, Grabar Kitarović je rekla da svatko na svojem balkonu ima pravo vješati što god hoće, ali, dodala je, HNK je javna institucija te valja poštovati državu, Dan neovisnosti, građane i one koji su dali život i borili se ili na bilo koji način pridonijeli hrvatskoj neovisnosti.

To svakako nije dan za šalu i za sprdanje državnim simbolima, istaknula je.

Na pročelju riječkog HNK uprava s intendantom Oliverom Frljićem na čelu postavila je 8. listopada natpis 'Čestitamo Dan nezavisnosti' te 'Hrvatsko LGBT kazalište Ivana pl. Zajca' i izvjesila zastavu duginih boja.

Kolinda Grabar Kitarović danas je u Rijeku došla kako bi bila na predizbornom skupu koalicije HDZ-HSS-HSP AS-BUZ-HRAST za vijeća mjesnih odbora u tom gradu.