MIRELA HOLY:

'Grabar Kitarović je kvalitetna, ali griješi'

07.08.2014 u 07:14

Bionic
Reading

Mirela Holy, predsjednica ORaH-a, smatra da je Kolinda Grabar Kitarović 'kvalitetna kandidatkinja' na predsjedničkim izborima, iako će osobno podržati reizbor Ive Josipovića. U kraćem razgovoru za tportal objasnila je i zašto smatra da HDZ-ova kandidatkinja već griješi u kampanji, koja službeno još nije ni počela

Iako zbog obima posla na oblikovanju stranačkih politika nije bila u mogućnosti gledati ni sinjski ni kninski nastup Kolinde Grabar Kitarović, Mirela Holy na pitanje kako ocjenjuje rezultate ankete prema kojima čak četvrtina simpatizera ORaH-a preferira HDZ-ovu predsjedničku kandidatkinju ocjenjuje da je riječ o kvalitetnoj kandidatkinji. Što se pak tiče preferencija ORaH-ovih birača, Holy kaže da 'svatko ima svoju glavu i svako odlučuje za sebe', a ona nikome neće biti tutor.

Podsjetila je da ORaH još nije odlučivao o predsjedničkom kandidatu, a o podršci Ivi Josipoviću očitovat će se nakon što vidi njegov budući program.

'Stranka će odlučivati na temelju njegovog programa, moramo vidjeti hoće li to biti kompatibilno s našim programom. Osobno, podržat ću Ivu Josipovića', kazala je Holy.

Tumačeći na temelju čega ocjenjuje Kolindu Grabar Kitarović kvalitetnom kandidatkinjom kad ni ona još nema program, kaže da smatra da je i Ivo Josipović kvalitetan kandidat bez obzira što u ovom trenutku nije upoznata ni s njegovim programom.

Ona ima impresivan životopis, veliko iskustvo u međunarodnim odnosima, a to je važna odrednica s obzirom da je velik dio posla predstavljanje države u inozemstvu, obrazovana je i čini mi se pristojna. Ne dijelim njezin svjetonazor, ali to ne znači da smatram da su ljudi s drukčijim svjetonazorom od mog  sami po sebi loši', pojasnila je predsjednica ORaH-a.

Na pitanje što misli o naglašeno domoljubnoj retorici HDZ-ove kandidatkinje, koja uključuje i odrednice 'Hrvatica' i 'vjernica', Mirela Holy odgovara da joj to ne treba.

'Mislim da je to pogrešna kampanja. To što je ona vjernica ne bi smjelo utjecati na poziciju koju ima ambiciju obnašati jer je Hrvatska prema Ustavu sekularna država i to bi ona trebala znati', rekla je Holy, u nadi da će se predsjednički kandidati natjecati temeljem kvaliteta i programa. 'Hrvatska se treba napokon okrenuti budućnosti, a ne živjeti u mitovima', zaključila je predsjednica ORaH-a.