AKTIVISTI PROTIV MAĐARSKE POLITIKE

Grabar Kitarović i Ader otvorili izložbu pa otišli na kolače, dočekao ih prosvjed

13.04.2017 u 12:24

  • +4

Prosvjed

Izvor: Cropix / Autor: Dragan Matic / CROPIX

Bionic
Reading

Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović i mađarski predsjednik Janos Ader otvorili su izložbu u povodu obljetnice i proglašenja Godine svetoga Ladislava u Mađarskom institutu u Zagrebu. Uoči otvaranja pred Institutom ih je dočekao prosvjed protiv mađarskog predsjednika jer je potpisao drakonske zakone za civilno društvo, poseban zakon za ukidanje sveučilišta CEU, pred kojim su danima prosvjedi, te koji predvodi lošu politiku prema emigrantima

Prosvjednike su predvodili aktivisti Eugen Jakovčić, Zoran Pusić i Rada Borić.

Dan prije dolaska Adera, Kuća ljudskih prava Zagreb i Platforma za međunarodnu građansku solidarnost Hrvatske (CROSOL) traže od predsjednice i premijera da u razgovorima s mađarskim predsjednikom izraze svoju zabrinutost zbog kontinuiranih i opsežnih povreda ljudskih prava u Mađarskoj.

Premijer Plenković nije ih baš poslušao, budući da je iz Vlade priopćeno kako se s Aderom jučer razgovaralo tek o bilateralnim odnosima te mogućnostima produbljivanja gospodarske suradnje, posebno u području trgovine, investicija i turističke razmjene.

Slično je postupila i predsjednica, koja se nakon otvorenja izložbe s mađarskim kolegom i delegacijom uputila u obližnju slastičarnicu na kolače.