LUKA MIŠETIĆ OTKRIVA

'Gotovini su podmetale domaće i strane obavještajne službe'

Luka Mišetić

Luka Mišetić

Izvor: Cropix / Autor: cropix

Šef odvjetničkog tima generala Ante Gotovine Luka Mišetić u intervjuu za Večernji list rekao je da su hrvatske i strane obavještajne službe podmetale generalu tijekom njegovog bijega. Otkrio je da su hrvatske vlade u nekim periodima logistički pomagale obranu, no velika šteta im je nanesena višegodišnjom potragom za topničkim dnevnicima koji niti ne postoje

Mišetić je progovorio o tijeku suđenja te o momentima koji su štetili obrani generala Gotovine. 'Mislim da je pitanje topničkih dnevnika bilo štetno jer se na taj način tužiteljstvo pokušalo spasiti alibijem kako se nešto skriva i da zbog toga ne mogu dokazati tvrdnje o prekomjernom i neselektivnom granatiranju srpskog stanovništva. Zbog te konstrukcije nismo se mogli baviti svojim poslom, nego smo se morali brinuti i braniti članove našeg tima od optužbi da su otuđili te dokumente. Nažalost, velika potpora Brammertzovim tvrdnjama i neistinama dolazila je iz vojne obavještajne službe Republike Hrvatske', pojasnio je Mišetić.

U tom kontekstu spominje dnevnike europskih promatrača koje je obrana zatražila, no nije ih dobila. Topničke dnevnike HV-a, kaže Mišetić, uzeli su pripadnici UN-a, dva Rusa te jedan britanski general, u Grahovu iz napuštenog zapovjedništva hrvatskih snaga. Obrana je to dokazala, a Gotovinin odvjetnik podnio je i prijavu DORH-u, no ništa se nije dogodilo. Ističe da kada god je obrana pokrenula to pitanje, šutjelo je sudsko vijeće, ali i tužitelj Serge Brammertz. Tim bi se dnevnicima, pojašnjava Mišetić, dokazalo kako je topništvo HV-a gađalo isključivo vojne ciljeve.

Hrvatske vlasti pak proziva da su si dopustile postati istražni servis tužiteljstva. Spomenuo je i i 'podmetanja stranih i domaćih obavještajnih službi', koje su tijekom Gotovininog bijega širile razne dezinformacije o njegovoj navodnoj lokaciji.

Pojasnio je i tri moguća scenarija nakon presude u petak. Ako presuda bude oslobađajuća, Gotovina bi već u petak popodne mogao biti pušten na slobodu. Naime, praksa Haškog suda je da osoba sa slobode čeka pravomoćnu presudu unatoč mogućoj žalbi tužiteljstva. Ako izrečena kazna bude manja od vremena provedenog u pritvoru, Gotovina će također biti pušten. Ako je pak kazna manja od osam godina i jednog mjeseca, a s obzirom da je general Gotovina u pritvoru već pet godina i četiri mjeseca, odnosno više od dvije trećine kazne, onda bi obrana odmah podnijela zahtjev predsjedniku suda da ga se pusti na slobodu. Tada bi taj postupak trajao oko tjedan dana, pojasnio je Mišetić za Večernji list

Naglašava da bi i takva osuđujuća presuda zasigurno bila poraz. 'U ovoj situaciji postoji samo jedna pravedna odluka, a ta je da je general Gotovina nevin', zaključio je Mišetić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!