BEZ RAZMATRANJA

Gotovina ipak nije postao počasni građanin Vukovara

18.04.2011 u 18:06

Bionic
Reading

Ime generala Gotovine ipak nije svrstano u red počasnih građana Vukovara među kojima su prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, bivši prijelazni upravitelj UN-a Jacques Paul Klein, vodeći ljudi mirne reintegracije Podunavlja Vesna Škare Ožbolt i Ivica Vrkić te Jadranka Kosor i Vladimir Šeks

Gradsko vijeće Vukovara u ponedjeljak je, na maratonskoj sjednici, odlučivalo i o nositeljima javnih priznanja grada kojima će nagrade biti dodijeljene za Dan grada koji se obilježava na blagdan svojih zaštitnika – sv. Filipa i Jakova, 3. svibnja. Prijedlog da se general Ante Gotovina proglasi počasnim građaninom Vukovara ipak nije prošao, a vijećnici nisu ni razmatrali takav prijedlog, uz obrazloženje kako je prethodno trebalo o svemu obavijestiti i kontaktirati obitelj Gotovina.

Za počasnog Vukovarca Gotovinu je Gradskom vijeću predložio nezavisni političar Petar Macut koji smatra da je general takvo priznanje trebao dobiti zbog 'iznimnih zasluga za uspostavu i očuvanje samostalne Republike Hrvatske'. Macut misli da bi takvo 'priznanje grada heroja heroju Domovinskog rata bilo prikladno, jer bi se istaknule one vrijednosti na kojima je i Vukovar stekao slavu'.

Gradsko vijeće Vukovara ipak se odlučilo odužiti jedinom vukovarskom generalu – Blagi Zadri. Posthumno mu je pripala nagrada za životno djelo. SDSS-ovi vijećnici su poručili da ne mogu glasovati za takvu odluku.