UPOZORENJE WHO-A

Gospodarska kriza skraćuje životni vijek

13.03.2013 u 12:45

Bionic
Reading

Gospodarska kriza mogla bi zaprijetiti napretku zabilježenom u dužini života u Europi ako vlade odluče smanjiti proračun za zdravstvo, upozorila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u izvješću objavljenom u srijedu.

Smanjenje izdataka za zdravstvo, zbog gospodarske i socijalne krize, moglo bi dovesti do zastoja u stalnom napretku postignutom u području očekivanog životnog vijeka, ocjenjuje WHO u izvješću o Europi koji se odnosi na 53 zemlje.

Organizacija ističe također da, iako se zdravstvena situacija poboljšala u Europi, razlike su velike od jedne do druge zemlje. Očekivani životni vijek pri rođenju povećao se za pet godina od 1980. i dosegao 76 godina 2010. godine

'Problem je što se taj napredak ne dijeli ravnopravno među zemljama', istaknula je autorica izvješća Rita Sadana. U Španjolskoj, zemlji u kojoj je životni vijek najdulji u Europi, živi se prosječno do 82,2 godine dok je u Kazahstanu, na dnu ljestvice, životni vijek tek 68,7 godina. Po podacima u izvješću očekivani životni vijek u Hrvatskoj je 79 godina za žene i 73 za muškarce

Prema WHO-u, Europa koja broji 900 milijuna stanovnika ima devet od deset zemalja s najdužim životnim vijekom u svijetu, iako kontinent ima najviše stope potrošnje alkohola i duhana.