UZ NIZOZEMSKU OBALU

Gorući brod prepun električnih automobila otegljen, ali drama još nije gotova

31.07.2023 u 14:37

Bionic
Reading

Gorući brod koji je prevozio automobile dotegljen je na novu, zaštićenu lokaciju dalje od plovnih puteva u sklopu operacije spašavanja broda, objavilo je nizozemsko ministarstvo vodnog gospodarstva u ponedjeljak.

Teretni brod, koji je putovao iz Njemačke u Egipat kada je 26. srpnja izbio požar, dotegljen je na lokaciju sjeverno od nizozemskih otoka Ameland i Schiermonnikoog, navodi se u priopćenju ministarstva.

Požar na brodu Fremantle Highway, registriranom u Panami, kojom su prevoženi novi automobili, rezultirao je smrću indijskog člana posade i ozljedama sedam koji su iskočili u vodu kako bi pobjegli od plamena.

Japanski vlasnik broda Shoei Kisen rekao je da su svih članovi posade, njih 21, bili Indijci.

Glasnogovornica nizozemskog ministarstva rekla je za nizozemsku tiskovnu agenciju ANP da će na novoj privremenoj lokaciji brod biti daleko od plovidbenih ruta i zaštićeniji od vjetra.

To premještanje je međukorak u teškoj operaciji spašavanja, rekla je glasnogovornica.

  • +2
Gorući brod koji je prevozio električne automobile u Nizozemskoj Izvor: EPA / Autor: Flying Focus BV

Tvrtka "K Line" koja je unajmila brod rekla je u petak da su na brodu bila 3.783 vozila, uključujući 498 baterijskih električnih vozila, znatno više od 25 prvobitno prijavljenih.

Tvrtka je odbila reći bilo što o markama automobila, uključujući i to uključuju li automobile japanskih proizvođača.

Litij-ionske baterije električnih vozila izgaraju s dvostruko većom energijom od normalnog požara, a pomorski stručnjaci i osiguravatelji kažu da industrija nije 'uhvatila' korak s tim rizicima.