YOUTUBE POBIJEDIO VIACOM

Google: Sud štiti milijune korisnika

  • Autor: D. Pilsel
  • Zadnja izmjena 24.06.2010 20:32
  • Objavljeno 24.06.2010 u 20:32
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Viacom, kompanija koja kontrolira divove kao što su Paramount i MTV, tužila je YouTube, Googleov portal za videomaterijale, da je kršio vlasnička prava dopuštajući korisnicima da bez kontrole objave što god žele, pa i materijale Viacoma. Sud je presudio u korist YouTubea: odgovornost za objavu videomaterijala imaju korisnici, a ne vlasnici portala

Sud je ipak uzeo u obzir argumente Viacoma u smislu da će Google biti odgovoran za zloupotrebu copyrighta ukoliko se na YouTubeu objavi video za koji je Viacom ili neka druga producentska kuća prethodno pojasnio da krši vlasnička prava. U tom slučaju, Google se obavezao takve uratke skinuti s portala.

Tijekom suđenja, koje je počelo 2007, a zbog kojeg je Viacom od YouTubea tražio 800 milijuna eura odštete, ipak je došlo na vidjelo da ni jedna ni druga kompanija nisu imale čiste račune. Google je najprije optužio Viacom da se osvećuje YouTubeu jer je propao pokušaj da ga 2006. kupi. Viacom je odgovorio da je Google da je namjerno plasirao videomaterijale Viacoma kako bi je natjerao na dogovor oko distribucije filmova.

Zatim je Google optužio Viacom da je unajmljivao agencije koje bi vješale videomaterijale Viacomove provenijencije sve kako bi se dokazala teza da je YouTube mjesto gomilanja ilegalnih datoteka. Nakon toga je Viacom ustvrdio da je Google bio spreman platiti 590 milijuna dolara za zajedničku distribuciju u zamjenu za lijepljenje loga YouTubea na filmovima Viacoma.
Na kraju, iako je Viacom najavio žalbu, predstavnici Googlea su izjavili da presuda ide u korist milijuna korisnika YouTubea i slobode stvaralaštva na internetu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi