GRAĐANI ISPRED INSTITUCIJA 'PRAVNE DRŽAVE'

'Godinama su se pravili da ne vide Bandićeve malverzacije'

20.10.2014 u 13:37

Bionic
Reading

'Kao razlog uhićenja gradonačelnika Bandića, Slobodana Ljubičića, Petra Pripuza, Ivana Tolića i ostale Bandićeve 'klike', mediji među ostalim navode zamjene zemljišta, spalionicu i gospodarenje otpadom. Zelena akcija i Pravo na grad već su deset godina upozoravali na sumnjive prenamjene zemljišta, netransparentne izmjene Generalnog urbanističkog plana, problematičan sustav gospodarenja otpadom i pogodovanje kontroverznim investitorima', priopćili su iz Zelene akcije

Navode da su Bandićevu ostavku tražili već 2010. zbog slučaja 'Varšavska' te izgradnje podzemne garaže u sklopu projekta 'Cvjetni'. Tada su Zelena akcija i Pravo na grad organizirali prosvjed ispred Gradske uprave na kojem je četiri tisuće ljudi zatražilo gradonačelnika Bandića da spakira kofere i ode u zatvor u Remetinec.

'Te godine smo i zauzeli Varšavsku ulicu kako bismo je zaštitili od građevinskih radova, upozoravajući na nelegalnosti prilikom izmjena GUP-a kojima se pogodovalo HoTo Grupi. U konačnici je DORH objavio priopćenje kako su utvrđena 'izvjesna odstupanja u dijelu koji se tiče mogućnosti povećanja izgrađenosti dvorišta i dijelu koji se odnosi na dopušteno deniveliranje dijela Varšavske ulice'. Međutim, nakon toga, ni DORH niti ostale nadležne institucije nisu dodatno reagirale', podsjećaju.


Uoči lokalnih izbora 2009., imali su kampanju 'Mutna voda' kojom su ukazivali 'na više od dvije milijarde kuna muljaža'. Kažu kako je tada predsjednik SDP-a, a sadašnji premijer Zoran Milanović izjavio kako je Milan Bandić najbolji kandidat za zagrebačkog gradonačelnika te da je SDP s Bandićem na čelu jamstvo kvalitetne i poštene gradske vlasti.

'Očito je kako su građani bili godinama ispred nadležnih institucija koje su se pravile da ne vide nikakve malverzacije u načinu upravljanja gradom', poručuju.

Navode kako su upozoravali i na odnos Petra Pripuza i Grada. 'Ukazivali smo na štetnost gradnje spalionice te već izgrađenog i sa spalionicom usko povezanog pročistača otpadnih voda. Prošle godina bila je planirana čak i privatizacija Čistoće i drugih komunalnih tvrtki, a mediji su ukazivali na to kako će upravo tvrtka Petra Pripuza preuzeti gospodarenje otpadom u Zagrebu. Nadamo se da će ova uhićenja spriječiti navedene planove te da će se sada konačno do kraja istražiti sve afere koje su gradonačelnika Bandića pratile od prvih dana njegove vladavine', poručuju i nadaju se kako će biti raspisani prijevremeni izbori.