velika avantura

Glumac Mlikota i alpinist Božić kreću na ekspediciju 'Vlaji na Himalaji'

05.09.2017 u 18:15

Bionic
Reading

Ekspedicija 'Vlaji na Himalaji', u kojoj su mahom planinari porijeklom iz Dalmatinske zagore, krenut će 12. rujna pod vodstvom glumca Vedrana Mlikote i planinara Stipe Božića, na osvajanje himalajskog vrha Mera Peak visokog 6476 metara, najavljeno je u utorak na konferenciji za novinare na splitskoj Rivi

Mlikota i Božić kažu kako je sve spremno za tu ekspediciju koja će trajati 28 dana. "Ta ekspedicija neće biti preteška, na njoj će svaki od članova izgubiti četiri do pet kilograma, a bilo je ekspedicija u kojima sam izgubio i desetak kilograma," rekao je Božić.

Objasnio je kako na velikim visinama kod planinara "strada apetit", pa će na ovu ekspediciji ponijeti domaći pršut, med, čajeva i juha.  

"Ekspedicija 'Vlaji na Himalaji' ima i humanitarnu dimenziju pošto smo prikupili sredstva za pokojnog Ang Phua koji je smrtno stradao 1979. godine kada je sa mnom osvajao Mount Everest. Njegovoj obitelji, koja živi u mjestu Khumjung u podnožju Himalaja predat ćemo ovaj novac," kazao je Božić, navodeći kako je u nedavnom potresu stradala kuća u kojoj živi obitelj pokojnog mu kolege Ang Phua.  

Vedran Mlikota, koji je prije dvije godine s Božićem već bio u ekspediciji na Himalaji, istaknuo je kako je to bio nezaboravan doživljaj, jer san svakoga planinara je otići na Himalaju. "Nadam se da će sve proteći u redu, a ja sam ponosan što sam član prve vlaške ekspedicije u povijesti vlajlanda," rekao je Mlikota.  

Vlajima se u primorju često pejorativno nazivaju stanovnici Dalmatinske zagore, to jest dalmatinskog zaleđa.