DRAMATIČNO UPOZORENJE

Stipe Božić: Na Dinari gori veliki požar koji gase četiri vatrogasca!

24.07.2017 u 11:06

Bionic
Reading

Trenutno najveći požar u zemlji gori na Dinari. Naš poznati alpinist i član HGSS-a Stipe Božić kaže da je ovaj požar površinom možda i veći od onog nedavnog na Mosoru i Splitu, no prema njegovoj spoznaji, više predjele planine gasila su samo četiri vatrogasca!

'Preksinoć smo se javili na poziv 112. Nitko kasnije nije kontaktirao s nama, iako smo pratili što se događa. Očito je netko nepažnjom nešto zapalio, ali površina je velika. Može biti čak i veća od ove splitske opožarene površine', tvrdi Stipe Božić.

Gori pogranična linija od Maglaja prema Vještić gori, ali s naše strane granice, kaže Stipe Božić.

'Jučer sam također zvao, zvali smo na sve strane. Najviše su pogranični policajci obranili neke svoje objekte i pčelinjake. Vatrogasci kao da su bili, ali bili su negdje dolje, na Ravnom Vrdovu, a gore očito nitko nije. Još gori i mi se brinemo da ne izgori Vještić gora, jedna od najljepših šuma na Dinari.'

Samo četiri vatrogasca gasila su planinarski dom Vrdovo, kaže Božić.

'Ako ih je bilo više, trebalo bi naravno njih upitati. Po našoj i spoznaji pogranične policije, koja je stalno gore, nije nitko izišao na planinu više od 1100 metara da bi to ugasio. To je otvoreni prostor i ne znam zašto ne bi mogli djelovati? Nisam vatrogasac, ali mi se čini da se moglo. Ako se može gasiti na Mosoru, moglo bi se i ovdje. Očito to nitko nije shvatio, iako sam zvao sve od reda', zaključuje Stipe Božić koji s HGSS-om dežura na našoj najvišoj planini, koja je trenutno u plamenu.