POPFENOMENOLOGIJA

Glazbeni šalabahter za 2011. godinu

15.04.2011 u 14:30

Bionic
Reading

Tonći Kožul za vas je pripremio pregled nekoliko glazbenih noviteta o kojima se najviše pričalo u prva četiri mjeseca ove godine

Jamie Woon

Engleski trubadur! Mlad! Zgodan! Prizvuci dubstepa! Produkcijska pripomoć Buriala! Ako pripadate određenim društvenim krugovima, od Jamieja Woona nećete moći pobjeći: svježe mu izašli album-prvijenac 'Mirrorwriting' donosi 45 minuta tankoćutnog, sitnosatnog elektroničkog soula kakav je mnogima nedostajao još od smiraja trip hopa... Manje blagonakloni slušatelji bi, pak, mogli primijetiti da je Jamie iz pjesme u pjesmu toliko neumoljivo, ravnocrtno tugaljiv da tih 45 minuta prođe kao da ih je 450.

James Blake

I Jamie i James pokrivaju donekle srodan stilski teren, ali ako biste išli suditi po količini medijskog hypea kojom je svatko od njih dvojice popraćen – pomislili biste da je Jamie onaj koji je hermetičan, a James onaj koji je pitak, ne obratno!

Odd Future Wolf Gang Kill Them All

Novi Wu-Tang Clan? Pa, ne doslovno, ali mogu se povući neke paralele između starih majstora Shaolina i ovog kolektiva tinejdžera iz Los Angelesa: imaju svoju spiku (tipično muško tinejdžersko guštanje u glorificiranju društveno neodgovornog ponašanja te nizanju što degutantnijih gadarija, ali s puno duha i energije), imaju svoju zvuk (elektroničan, mračan i klaustrofobičan) i rasturaju i skupa i odvojeno. Šef bande Tyler the Creator uskoro objavljuje album za XL Recordings, a dotad možete istraživati hrpu mixtapeova koje su OFWGKTA dosad dali na besplatan download – krenite od Earla Sweatshirta te Tylerovog 'Bastarda'.

Oh Land

... a.k.a. ovogodišnja ženska skandinavska electro-indie-pop senzacija! Dobar joj je album, ima i puno boljih stvari od goldfrappastog hit-singla.

Nicolas Jaar

Ljeto 2004: 14-godišnjak iz Čilea slučajno čuje 'DJ Kicks' Tige, otkriva plesnu elektroniku, biva oduševljen. Kraj 2004: njegov otac, renomirani umjetnik i filmaš Alfredo Jaar, dolazi na pult CD-shopa i kaže: 'Dajte mi album najnaprednije elektroničke glazbe koja trenutno postoji'; sinu za Božić poklanja Thé Au Harem D'Archimède Ricarda Villalobosa. Početak 2011: nakon niza izdanja na turbo-kul underground house-etiketama (Wolf + Lamb, Circus Company), Nicolas cementira status wunderkinda s debijem Space Is Only Noise, albumom ekscentrične, minimalistične, ali i jako melodične elektronike.

The Weeknd

Došao, evo, red i na R&B da ga indie-hipsteri učine istovremeno i 'humanijim', i 'čudnijim'... Na što će, naravno, fanovi R&B-ja poput mene uzvratiti kako je: a) R&B oduvijek imao svojih čudačkih momenata i bez 'pomoći' autsajdera, hvala na pitanju, b) R&B oduvijek bio pun humanosti, a ako neki to nisu u stanju pojmiti zbog površnog zapinjanja na određenim vokalnim i produkcijskim tehnikama... Pa, to je njihov problem! No koliko god The Weeknd povremeno besramno skidao The-Dreama, sve skupa definitivno ima drugačiju vibru od većine aktualnog R&B-ja - pa nije ni čudo da se za enigmatičnog Kanađanina zakačilo već masu publike koja nije stopostotno na 'ti' s R&B-jem. Možete mixtape/album besplatno skinuti ovdje.



 

The Vaccines

Slatka sol. Prozirni beton. Vegetarijanska janjetina s ražnja. Pas koji mijauče. Engleski rock'n'roll!

Katy B

21-godišnja klupska singer-songrajterica iz Londona, znate je po dubstep-pop hitu Katy on a Mission, a upravo joj je izašao i odlični album-prvijenac 'On a Mission' na kojem aktualna londonska elektronička strujanja – s naglaskom na UK funky – stapa u delikatesu prijemčivu za skoro svako uho. A što se tiče ovog tu gore embedanog: gle, nije zločin preslušavati stvari tako što ih poskipaš po nekoliko sekundi, radim to i ja često, ali 'Broken Record' stvarno zaslužuje da je se strpljivo posluša od početka do kraja –  završna minuta je najklimaktičnija minuta glazbe dvijetisućeijedanaeste.


 

Mac Miller

Dok preostaje vidjeti hoće li se u svakom pogledu superiorniji Yelawolf uspjeti katapultirati u mainstream - bijelački hip hop u međuvremenu ima novu veliku 'nadu'. Mac Miller je devetnaestogodišnjak iz Pittsburgha koji, zajedno sa Samom Adamsom, predvodi pokret zvan frat-rap: ležerni hip hop o tulumarenju, pivu, travi, curama itd. koji se puši po američkim koledžima. Jest da, od jam-bendova do backpackerskih repera, masovna prođa po koledžima nikada nije garantirala masovnu prođu i izvan njih, no Mac je skompan s trenutno najpopularnijim reperom u SAD (Wiz Khalifa), za suradnju se trgaju MC-jevi i producenti iz svih mogućih dijelova spektra hip hopa, tako da ćete vjerojatno još čuti za njega.