svjetski dan

Glavni tajnik UN-a: Medijske slobode "napadnute" diljem svijeta

03.05.2023 u 07:10

Bionic
Reading

Medijske slobode vitalan su element ljudskih prava no napadnute su diljem svijeta, poručio je glavni tajnik UN-a Antonio Guterres u utorak, uoči 30. Svjetskog dana slobode medija.

Novinari su zlostavljani, zatvarani ili ubijani diljem svijeta, upozorile su međunarodne organizacije i medijske kuće.

"Medijske slobode vitalan su element ljudskih prava. No na sve strane svijeta, medijske slobode napadnute su", kazao je Guterres u video poruci objavljenoj na konferenciji u organizaciji UNESCO-a (UN-ova agencija za znanost, kulturu i obrazovanje) u sjedištu UN-a u New Yorku.

"Novinari i drugi medijski djelatnici izravna su meta na mreži i izvan nje dok obavljaju svoj vitalno važan posao. Svakodnevno su zlostavljani, zastrašivani, pritvarani, zatvarani", rekao je Guterres.

Prvi čovjek UN-a nije citirao nijedno ime, nijednu zemlju, no drugi sudionici izdvajali su pojedinačne situacije, primjerice američkog novinara Wall Street Journala Evana Gershkovicha koji je u ruskom zatvoru optužen za špijunažu, što on odbacuje.

"Dolazim iz zemlje, Irana, gdje je zločin biti novinar. Iz zemlje sam u kojoj biti novinar, građanin novinar može voditi u zatvor", rekla je novinarska i borkinja za prava žena Masih Alinedžad, koja živi u Sjedinjenim Državama.

Prema podacima Reportera bez granica, u cijelom svijetu ubijeno je u 2022. godini 55 novinara i suradnika u medijskoj djelatnosti dok su obavljali svoj posao.

Takva je situacija "neprihvatljva", rekla je direktorica UNESCO-a Audrey Azoulay i rekla da su brojni novinari ubijani "u vlastitom domu, često pred obitelji".

U 30 godina ostvaren je napredak u medijskim slobodama, posebno u pogledu zakona kojim se jamči pravo na pristup informaciji, no "ništa od toga nije stečeno" i iznova se mora braniti.

Lavina dezinformacija

Osim napada na novinare, "digitalno doba preinačilo je cjelokupni informativni prostor", istaknula je i naglasila "upravo sada novinari su potrebniji nego ikada prije".

Potrebni su zato što je "istina ugrožena dezinformacijom i govorom mržnje što nastoji izbrisati granice između činjenice i fikcije, između znanosti i urote", rekao je Guterres.

Glavni tajnik UN-a Izrazio je posebno zabrinutost "zbog porasta koncentracije medijske industrije u rukama nekolicine i zbog propasti brojnih neovisnih medija".

Direktor New York Timesa A. G. Sulzberger upozorio je da se na "internetu valja lavina dezinformacija, propagande, komentara, senzacionalističkog sadržaja koja potapa ekosustav informacija i potapa vjerodostojnog novinara"

"Kada slabe medijske slobode, slijedi uvijek erozija demokracije. Ta slabost medijskih sloboda poklapa se s destabilizacijom demokracija i jačanjem autokracija", rekao je.

Zato države moraju hitno ojačati i obnoviti svoju obvezu da štite i promiču slobodne, neovisne i pluralističke medije, kazali su u zajedničkoj izjavi izvjestitelji za slobodu izražavanja iz UN-a, Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS), Organizacije američkih država i Afričke komisije za ljudska prava i prava naroda.

"Nažalost, cenzura je postala pozicija kojom vlade po defaultu kontroliraju društvo i oblikuju ga po svojoj volji", rekla je Agnès Callamard, glavna tajnica organizacije za ljudska prava Amnesty International.