SAD

Glavni savjetnik za cjepiva protiv korone sastaje se s Bidenom, novi predsjednik traži detaljan plan

06.12.2020 u 17:29

Bionic
Reading

Glavni američki savjetnik za cjepiva protiv koronavirusa u nedjelju je rekao da se idući tjedan namjerava sastati s novoizabranim predsjednikom Joe Bidenom i razgovarati o cjepivama koja bi prvim Amerikancima trebala biti ponuđena krajem mjeseca

Moncef Slaoui, glavni savjetnik operacije Warp Speed, rekao je da se još uvijek nije sastao s Bidenom, koji kritizira plan distribucije cjepiva administracije predsjednika Donalda Trumpa.

"Jako se veselimo tom sastanku jer je, u stvari, sve uistinu planirano na odgovarajući način", izjavio je Slaoui u emisiji CBS-a "Face the Nation".

Biden je u petak kazao da njegov tim "nije vidio detaljan plan o distribuciji cjepiva u razne države, ni kako ćemo cjepivo izvaditi iz spremnika, ubrizgati ga u špricu i potom u ruku pacijenta".

  • +6
koronavirus, sad Izvor: Profimedia / Autor: Allen J Schaben/Los Angeles Times / Shutterstock Editorial / Profimedia

"To će biti vrlo zahtjevno i skupo. Čeka nas još puno posla", rekao je Biden.

Također je izjavio da cijepljenje protiv koronavirusa neće biti obavezno, te je izrazio nadu da će građani s vremenom razviti povjerenje u cjepiva protiv covida-19.

Slaoui pretpostavlja da je do konfuzije možda došlo jer se plan vlade oslanja na zdravstve ustanove saveznih države koje bi trebale distribuirati cjepivo,

"Postoje video materijali i točna objašnjenja kako postupati. Namjeravamo osigurati sva popratna sredstva, uključujući šprice i igle", rekao je Slaoui.

"Mislim da su planovi na stolu i uvjeren sam da jednom kada sve objasnimo u detalje, da će tranzicijskim tim uvidjeti da je sve pomno isplanirano", dodao je.

Istaknuo je da nisu uočene nikakve ozbiljne nuspojave cjepiva Pfizera i Moderne. Isporuku prvih doza cjepiva očekuje dan nakon odobrenja Agencije za hranu i lijekove (FDA).