KOMENTAR HELENE PULJIZ

Glavna državna marioneta

  • Autor: Helena Puljiz
  • Zadnja izmjena 23.09.2010 10:18
  • Objavljeno 23.09.2010 u 07:00
Bajić marioneta

Bajić marioneta

Izvor: tportal.hr / Autor: montaža tportal.hr

Nitko nikog nikad u Hrvatskoj nije branio toliko koliko političke elite brane glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića. Zašto je Bajić stekao status nedodirljivog, gotovo svetog igrača na ovdašnjoj političkoj sceni? Zato što nitko kao on nije bio spreman tako odano i savjesno igrati ulogu glavne državne marionete

Mladen Bajić nije ništa drugo do glavna politička marioneta u rukama HDZ-a i SDP-a, od početka do kraja spremna igrati po njihovim pravilima i njihovim potrebama. On posao glavnog državnog odvjetnika ne radi tako da osigura da Hrvatska bude država vladavine prava, nego država vladavine (trenutno) moćnih. Oni ga trebaju kako bi uklanjali političke neprijatelje ili ispirali svoju nečistu savjest pred Europom – ovisno o trenutnim potrebama.

tportal/montaža

tportal/montaža

Izvor: Cropix / Autor: tportal/montaža

Od Sanaderovog intimusa do Sanaderovog 'egzekutora'

To se tako jasno ogleda u Bajićevom pristupu slučajevima odbjeglog premijera Ive Sanadera, kojem je virio iz džepa, baš onako kako danas viri ispod suknje Jardanke Kosor i HDZ-a, odnosno fraka Ive Josipovića i njegovog SDP-a. Dok je Sanader vladao, Mladen Bajić rado se po zagrebačkim restoranima uz slasne večere družio s Ivom i Mirjanom, a svjedočenje Milene Šenator, koje bi nekog tko ima savjest ugušilo u nesanici, Bajića je mučilo manje od ribljih kostiju koje bi mu povremeno zapele za nepce.

No, glavni politički naručitelji su se promijenili, put od Sanaderovog intimusa do Sanaderovog 'egzekutora' bio je kratak. Jadranka Kosor i Ivo Josipović žele Europi isporučiti umivenu Hrvatsku, a obraz im je toliko nečist da se čak i moćnom Sanaderu mora konačno nasapunati daska. Iz kloake Bajićevog ureda prigodno se izvlače požutjeli spisi, ali se izvlače toliko strogo kontrolirano da ispada da svjedočenje Milene Šenator tereti samo i isključivo Sanadera i Miroslava Kutlu, a ne i niz drugih moćnika – uključujući i omrzlog Ivića Pašalića.

SDP je prešutio i jeftino prodao Milenu Šenator

Na kraju krajeva, kad bismo se držali temeljnih načela demokracije i ustavne trodiobe vlasti, Šenatoričino svjedočenje danas više tereti samog glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića - koji je griješio i mišlju, i djelom, i propustom - i političke snage koje su mu naređivale ili zabranjivale što da radi - nego sve one o kojima je svjedočila.

To je, međutim, baš ono što HDZ i SDP žele da zaboravimo. Jer oni su montirali Bajića i odlučivali što će, kad će i kako njihova lutka na koncu raditi. Dok s HDZ-om znamo na čemu smo, treba znati da se, ohrabrena (privremenim) silaskom HDZ-a s vlasti, Milena Šenator ispovjedila Državnom odvjetništvu 2000. godine. Dakle, kad je ovom državom vladala tzv. oporbena koalicija, ali su je prešutjeli i jeftino prodali, premda su na vlast došli pod krinkom boraca za državu vladavine prava.

Politika je uzurpirala Bajićeve ovlasti

Želja da se sve zaboravi toliko je jaka da predsjednik Ivo Josipović danas napada sve koji propituju Bajićev nerad i traže ostavku, pa još i hvali njegov rad, zaboravljajući posve da to uopće nije posao predsjednika države. I Josipović, kao najmoćniji SDP-ovac, i Jadranka Kosor, kao

tportal/montaža

tportal/montaža

Izvor: Cropix / Autor: Robert Belošević/CROPIX

najmoćnija HDZ-ovka, posve su smetnuli s uma da demokratska Hrvatska ne treba glavnu državnu marionetu nego (nedirigiranog) glavnog državnog odvjetnika.

Iako im je Ustavom formalno oduzeta moć upravljanja Mladenom Bajićem, kako bi se osigurala vladavina prava, političke elite su zapravo uzurpirale njegove ovlasti – glavni državni odvjetnik puki je izvršitelj njihovih javnih i skrivenih namjera. Koliko god jake bile naše želje da se neki pojedinci kazne, ne bismo smjeli zaboraviti osnovna načela demokracije i zato se ovo društvo danas, zbog pretvorbe glavnog državnog odvjetnika u političku lutku na koncu, mora zapitati sprečavaju li aktualne političke elite svjesno i planski daljnju demokratizaciju Hrvatske. Ako nije tako, neka konačno dignu ruke od Mladena Bajića.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi