rasprava u saboru

Glavašević HDZ-ovcima: Izgubit ćete izbore zbog Andreja Plenkovića

13.03.2024 u 19:56

Bionic
Reading

Potpredsjednik Hrvatskog sabora akademik Željko Reiner poručio je u srijedu da će HDZ s „punim pravom“ na skorim izborima tražiti od hrvatskih birača novi mandat i da je siguran da će im ga građani dati

„Građani žele odgovornu i stabilnu vlast, koja vodi računa o njihovim interesima“, rekao je Reiner u srijedu obrazlažući odluku klubova saborske većine da se sutra raspusti 10. saborski saziv, konstituiran 22. srpnja 2020.

Oporbi, koja je HDZ prozivala da je samo prije dva tjedna bio protiv raspuštanja Sabora i raspisivanja izbora, nabrojao je tri razloga zašto se oni baš sada predlažu. Vlada je, kazao je, pripremila i donijela neke od preostalih ključnih odluka koje je zacrtala u svom programu, željela je da se izbori održe izvan ljetne turističke sezone, da bespredmetnim učini prigovore oporbe o HDZ-ovom priželjkivanju manje izlaznosti te da ne dođe do preklapanja poruka za parlamentarne i europske izbore.

Reiner je istaknuo da Vlada i saborska većina na izbore izlaze s „velikim, mjerljivim i konkretnim“ postignućima, da su u protekle tri i pol godine ostvarili sve ključne ciljeve postavljene u Programu 2020.

Reiner: Izbore dobivaju ili gube gospodarski uspjesi ili neuspjesi

„Izbore dobivaju ili gube gospodarski uspjesi ili neuspjesi i standard građana, jer svaki građanin želi živjeti bolje i sigurnije“, rekao je Reiner i oporbi poručio da, bez obzira na to što to javno neće nikad priznati, ona i njeni bližnji, i ostali građani „osjećaju na svojoj koži“ da žive bolje.

Građani žele odgovornu i stabilnu vlast koja vodi računa o njihovim interesima, kazao je i pobrojao Vladina postignuća u dva mandata, konzistentnu politiku plaća, rekordnu zaposlenost, sedam paketa potpora umirovljenicima, spriječen drastičan rast cijena plina i struje, odgovornu ekonomsku i fiskalnu politiku, velike infrastrukturne projekte, Zakon o hrvatskom jeziku itd.

Oporba, međutim, ne dijeli njegovo viđenje.

Danas se ne živi bolje nego prije četiri godine, kazala je Marina Opačak Bilić (NZ), posebno apostrofirajući problem ovršenih i blokiranih. Imamo najniže mirovine, iselili ste svakog šestog radno sposobnog stanovnika, proziva Katarina Peović (RF). Građani odlaze iz države, okupirali ste neovisne institucije, zatrovali sve pore društva korupcijom, zbog vas ova zemlja nema perspektivu, dodala je Sabina Glasovac (SDP).

Reiner joj je uzvratio da je u vrijeme kad je ona bila pomoćnica ministra 1, 2 milijuna građana bilo na rubu siromaštva, a da je u zadnjoj godini SDP-ove vlade iz države otišlo sto tisuća ljudi.

Nikola Mažar (HDZ) ustvrdio je da se u vrijeme SDP-ove vlade iseljavalo ne samo u EU, nego i u nerazvijene zemlje. Oni su samo Mustača i Perkovića spriječili da odu, izjavio je.

  • +2
Sabor raspravlja o SDP-ovu prijedlogu da se raspusti i raspišu novi izbori Izvor: Pixsell / Autor: Neva Zganec/PIXSELL

Karolina Vidović Krišto (OIP) poručila je Reineru da je 10 posto građana pobjeglo od nepravde i korupcije te ga upitala je li mu neugodno što uopće izlaze na izbore želeći zadržati nepravdu koju žive građani.

Glavašević: HDZ izbore redovito gubi na korupciji

Je li vama neugodno kad se spominje 100 tisuća eura i moguće mito?, uzvratio joj je Reiner.

Bojan Glavašević istaknuo je da se izbori ne dobivaju samo na ekonomiji, da ih HDZ redovito gubi na korupciji. Izgubili ste ih zbog Sanadera, sada ćete zbog Plenkovića koji je bio gromobran korupcije, ocijenio je.

Nakon što su još neki oporbeni zastupnici HDZ-u spočitnuli iseljavanje, rast cijena, korupciju, Reiner im je uzvratio da "papagajski ponavljaju iste priče", jer nemaju viziju razvoja države. Pa kako vam nije dosta? Dajte budite malo inventivni, poručio je oporbi.