INICIJATIVA MLADIH ZA LJUDSKA PRAVA

Glavaš prijavljen zbog otkrivanja identiteta zaštićenog svjedoka

16.05.2012 u 14:29

Bionic
Reading

Zbog otkrivanja identiteta zaštićenog svjedoka, protiv pravomoćno osuđenog ratnog zločinca Branimira Glavaša Inicijativa mladih za ljudska prava podnijela je kaznenu prijavu predavši je Županijskom državnom odvjetništvu

Inicijativa mladih za ljudska prava podnijela je kaznenu prijavu protiv Glavaša jer je na internetskim stranicama www.branimirglavas.com objavio ime i prezime te fotografiju 'zaštićenog svjedoka 06', koji je 16. posinca 2008. svjedočio na suđenju pred Županijskim sudom u Zagrebu za ratni zločin u Osijeku. Time je, upozorava Inicijativa, kršeći pravila kaznenog postupka izložio svjedoka prijetnjama i opasnosti po njegov život i zdravlje te počinio kazneno djelo otkrivanja identiteta ugrožene osobe ili zaštićenog svjedoka opisano i kažnjivo po članku 308. Kaznenog zakona Republike Hrvatske.

Štoviše, 'u svojem izvještaju Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe od 12. siječnja 2011. to je potvrdio i izvjestitelj Jean-Charles Gardetto u ime Odbora za pravne poslove i ljudska prava Vijeća Europe, a osim toga o slučaju postoji i dovoljno informacija dostupnih u medijima. Također, dužnosnici političkih stranaka bliskih Glavašu u više su navrata, od početka procesa protiv njega, iznosili imena svjedoka i osoba koje su DORH-u pružale informacije o počinjenim zločinima', podsjetio je na današnjoj konferenciji za medije direktor Inicijative Mario Mažić, kazavši da se radilo o 'sustavnoj kampanji otkrivanja svjedoka'.

U Inicijativi su, kažu, sigurni da će, s obzirom da se radi o grubom i vrlo javnom kršenju zakonske odredbe, službena istraga po kaznenoj prijavi rezultirati optužnicom, a kasniji proces strogom propisanom kaznom koja se za ovakva djela kreće između šest mjeseci i pet godina. Doduše, DORH je i sam po službenoj dužnosti trebao pokrenuti postupak, a kako nije - 'u dosadašnjoj se praksi stvorio privid nekažnjivosti za ova i slična kaznena djela', ističe Mažić, ali se i nada da će se ovom kaznenom prijavom stvari pokrenuti te poziva pravosudna tijela da u budućnosti sankcioniraju slučajeve otkrivanja zaštićenih svjedoka po službenoj dužnosti.