RASPRAVA U SABORU

Glasovac: U HDZ-u se ponašate kao tri majmuna

19.01.2017 u 15:35

Bionic
Reading

U Saboru se raspravlja o prijedlogu izmjena Zakona o odgoju i obrazovanju. Izmjene reguliraju utvrđivanje prava učenika na pomoćnika u nastavi, a propisuje se obaveza donošenja pravilnika kojim će se regulirati program i licencije učitelja, nastavnika, stručnih suradnika i ravnatelja

SDP-ova Sabina Glasovac upozorila je na brojne probleme školstva, politička imenovanja ravnatelja, kao i na to da više od 60 škola nema ravnatelje. Josip Borić iz HDZ-a stvari vidi drugačije.

'Nije mi svejedno kako i na koji način će učiti djeca u hrvatskim školama, u kojim uvjetima će raditi naši učitelji, nastavnici, ravnatelji. Stalo mi je do toga, a ako vi to želite nazivati dramatizacijom, u redu. Srce isključiti ne mogu, niti želim. Ako nešto radite, prije svega morate vjerovati u to što radite. Situacija nije dramatična, ali je na rubu zakonitosti jer školama upravljaju vršitelji dužnosti ne zato što su oni to htjeli, nego Vlada RH nije osigurala da školama upravljaju oni koji trebaju njima upravljati, a to su ravnatelji', rekla je Glasovac.

'Činjenica je da ova obveza licenciranja postoji još od 2008. godine i prošlo je dosta vremena, a nikako ne možete jasno i glasno pobjeći od vlastite odgovornosti jer ste imali i vi u protekle četiri godine urediti taj sustav. Bili ste pomoćnica ministra. To znači da je postajalo vrijeme od četiri godine da se to riješi, s obzirom na to da je postojala obveza. Odgađalo se, kao što će se odgoditi i sada. Ne vidim potrebe da dramatiziramo o tome. Vršitelj dužnosti ravnatelja je također zakonito rješenje', rekao je Borić.

Puno je bilo replika u raspravi, a jedna je izazvala upozorenje SDP-ovoj Glasovac iz usta predsjedajućeg Mostovog šefa Sabora Petrova

'Umjesto da ste s ovim zakonom došli do 31. prosinca, vi ste ovaj problem stvorili. Zato sada imamo 60 v.d.-ova umjesto ravnatelja. Vi se u HDZ-u ponašate kao tri majmuna. Jedan zatvara oči, drugi uši, treći usta', rekla je Sabina Glasnovac.

'Molim vas da se ovo ne pretvori u takav način rasprave. U sabornici ne trebaju takve tenzije ni vrijeđanje drugih članova. Vodite računa o tome da ste kolege, htjeli vi to ili ne', rekao je Petrov.

Odgovorila je Glasovac HDZ-u i njihovoj Vesni Bedeković koji su redali prozivke na račun Milanovićeve vlade.

'Vama trebaju četiri godine u nacrtu za jedan pravilnik da bi se moglo provesti licenciranje. A što se dogodilo u dva mjeseca da vam sad ni četiri godine nisu dovoljne za jedan pravilnik. E, to mene zanima', istaknula je Glasovac.

'Konkretno, vidi se da tijekom četiri godine svega onoga što ste radili vrlo malo toga je napravljeno', odgovorila je Bedeković.

Iz redova oporbe čulo se da je licenciranje potrebno, no ne i političko kadroviranje. Da nema potrebe za licenciranjem ravnatelja, zbog čega je njihov izbor sada paraliziran, smatra pak Branimir Bunjac iz Živog zida koji je reagirao na dobacivanja iz HDZ-ovih klupa.'Tako upadajte u riječ svom premijeru. Izvolite, imali ste jučer priliku pa niste ni došli. Prema tome, pogledajte se u ogledalo, izvolite donijeti neki pametni zakon pa neće biti razloga da se ljutite', dobacio je Bunjac.

'Molim vas, nemojmo dobacivati iz sjedišta, a vi, kolega Bunjac, nemojte ulaziti u prepirke s ljudima koji vam dobacuju', opomenuo je Reiner.

460359 ,456661,456230,429907