epidemiološke mjere

Glas: Što prije omogućiti nastupe umjetnicima i kulturnjacima

30.04.2020 u 13:15

Bionic
Reading

Saborski zastupnici Glasa u četvrtak su zatražili da se što prije propišu razumne epidemiološke mjere za kina, kazališta, koncertne i plesne dvorane kako bi se omogućilo kulturnim ustanovama i umjetnicima da nastupaju i rade svoj posao

'Tražimo da se što prije propišu razumne epidemiološke mjere za kina, kazališta, koncertne i plesne dvorane, kao i za održavanje kulturnih manifestacija na otvorenom, naravno, za reducirani krug ljudi', apelirao je Goran Beus Richembergh na konferenciji za novinare u Saboru.

Naglasio je važnost da se kulturnim ustanovama i umjetnicima, među njima i nezavisnima, dozvole nastupi kako bi nastavili raditi svoj posao, bez obzira je li riječ o javnim ili privatnim ustanovama.

Nacionalni stožer ima licemjeran odnos prema kulturnjacima

Richembergh je ocijenio da Nacionalni stožer civilne zaštite ima vrlo licemjeran odnos prema kulturnim institucijama i umjetnicima.

Podsjetio je da je prije nekoliko dana, upitan zašto da dopuštaju vjerska okupljanja u crkvama i korištenje javnog prijevoza, a ne i održavanje kulturnih manifestacija i otvaranje kulturnih ustanova, voditelj Stožera Davor Božinović rekao da su vjernici i svećenici pokazali visoku razinu discipline.

'To je krajnji bezobrazluk jer kulturnjaci i umjetnici nisu imali priliku pokazati ništa', poručio je.

Podsjetio je i da je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak, također član Stožera, još naveo da se otvaranje kulturnih ustanova vjerojatno ne isplati jer oni rade na komercijalnom principu prodajući karte.

'Strašno je na taj način komentirati nešto o čemu pojma nemaju', kritizirao je Richembergh odluke i upute Stožera.

Naglasio je da su umjetnici u ovih više od mjesec dana borbe s pandemijom donirali, besplatno prikazali stotine filmova, predstava, online knjiga i glazbenih nastupa, a neki i svakodnevno emitiraju umjetnička djela u svom izdanju poput Leta 3 i Rade Šerbedžije.

HDZ ima spoznaju da virus više voli ići u kazališta i kina nego u crkve?

Predsjednica stranke Anka Mrak Taritaš ustvrdila je da nitko razuman ne može opravdati odluku da se 2. svibnja omogućuju vjerska okupljanja, a da je nemoguće održavati kazališne predstave.

Osim, dodala je, ako HDZ nema neku novu znanstvenu spoznaju koju od nas skriva, da virus više voli ići u kazališta i kina nego u crkve. Stožer ne treba donositi političke odluke kako ih sada donosi nego razumne i moraju biti jednake za sve građane, istaknula je.

Mrak Taritaš komentirala je i nagađanja da će se parlamentarni izbori održati već početkom ljeta, rekavši da je prije dva, tri mjeseca bila za opciju da opozicija nastupi u dva bloka.

O izbornom nastupu oporbe u dva bloka: Stvari su se promijenile

Stvari su se promijenile i svi koji se nalazimo od centra prema lijevo trebamo sjesti i odnijeti najrazumniju odluku kako ići na izbore da bismo ostvarili najbolji mogući rezultat, smatra Mrak Taritaš.

SDP kao najveća oporbena stranka snosi najveći dio odgovornosti za odluku o nastupu na izborima, s njima treba razgovarati, ali treba biti spreman ići na izbore i u različitim opcijama, zaključila je.