'zakon je obmana'

Glas: Plenkovićeva vlada nije ni namjeravala pomoći stradalima u potresu

20.10.2020 u 11:43

Bionic
Reading

Stranka Glas nazvala je u utorak Zakon o obnovi Zagreba i dvije susjedne županije obmanom, ocijenivši kako je sad jasno da Vlada Andreja Plenkovića nikad nije ni imala namjeru pomoći građanima stradalima u potresu.

"HDZ-ova Vlada od svega još uvijek, naravno, nije napravila ništa”, priopćio je Glas, napominjući da je zakon o obnovi stupio je na snagu 16. rujna, dok je rok za donošenje svih podzakonskih akata za njegovu provedbu istekao 16. listopada.

Stranka navodi pritom da nije osnovan Fond za obnovu, ni predložen prvi program mjera, niti su doneseni pravilnici.

"Sedam mjeseci nakon potresa Zakon i dalje stoji kao mrtvo slovo na papiru i sad je, ako dosad nije bilo, sasvim jasno da Plenkovićeva Vlada nikad nije ni imala namjeru pomoći građanima stradalima u potresu”, priopćio je Glas.

Ponovno su upozorili da je taj Zakon neprovediv u usvojenoj formi, smatrajući da je namjera bila obmanuti građane i stvoriti privid da se radi na tome da im se pomogne u obnovi, a zapravo kupiti vrijeme i nadati se da će svi krenuti u obnovu sami i zaboraviti što im je Vlada obećala.

Na to, tvrdi Glas, upućuju i sami uvjeti za prijavu građana, postavljeni tako da ih je vrlo teško ispuniti - od riješenog imovinsko-pravnog statusa do etažiranja i usklađenog stanja u katastru i gruntovnici.

S obzirom na to da Vlada ne poštuje rokove za primjenu Zakona koje si je sama postavila, upitan je i novac iz Fonda solidarnosti EU, u svakom slučaju prva isplata od 89 milijuna eura koju treba iskoristiti najkasnije u roku 18 mjeseci, što dovodi u pitanje čak i obnovu javnih objekata, navodi Glas.