POLITIČKI INŽENJERING

Glas Ličanina 7 puta skuplji nego Zagrepčanina

21.05.2009 u 21:56

Bionic
Reading

Milan Jurković sigurni je župan Ličko-senjske županije, a Milan Bandić u Gradu Zagrebu, dvadeset i prvoj hrvatskoj županiji, ide u drugi krug jer nije dobio natpolovičnu većinu glasova.

Zašto stavljamo dva Milana jednoga uz drugoga, pobjednika u utrci za župana kojeg je kandidirao blok HDZ-a, HSS-a, HSP-a i HSLS-a u Ličko-senjskoj županiji, te SDP-ovog zagrebačkog gradonačelnika koji se natječe za svoj treći mandat?

Zato što ova usporedba iznova zorno pokazuje da je administrativna podjela Hrvatske ne samo skupa i besmislena, nego da je ona plod manipulacije i političkog inženjeringa. Jurkovića je, naime, zaokružilo nešto više od 20.000 simpatizera, time je dobio impozantnih 68 posto glasova ličkih birača koji su izašli na izbore pa je nadmoćno i ekspresno porazio konkurenciju i postao župan, piše Novi list

S druge strane, za Bandića se neizvjesnost produžava do drugog kruga, iako je za njega u Zagrebu glasalo 146 tisuća ljudi. Premda zagrebački Milan šije ličkog Milana za više od 700 posto glasova, ovaj drugi je apsolutna zvijezda ovih izbora budući da nijedan kandidat za župana nije dobio veći postotak od njega. U Jurkovićevoj Ličko-senjskoj županiji ukupno je registrirano nešto više od 58.000 birača, u Zagrebu 722 tisuće, odnosno trinaest puta više.

Nelogične granice 21 hrvatske županije iscrtane su 1992. godine Zakonom o područjima županija, gradova i općina, i od tada nisu mijenjane, iako stručna javnost neprestano upozorava da je takva podjela neodrživa.

Nevjerojatan nesrazmjer između vrijednosti biračkoga glasa u različitim dijelovima Hrvatske samo je jedna od posljedice tog krojenja. Kako vidimo iz gornjeg primjera, glas Ličanina vrijedi sedam puta više nego glas Zagrepčanina, a taj disbalans je očigledan na svim izbornim razinama.

Koliko gdje u Hrvatskoj teži birački glas pokazuju rezultati izbora za župane. SDP-ovac Zlatko Komadina pobijedio je, recimo, u Primorsko-goranskoj županiji sa 76.690 glasova, a HDZ-ovcu Tomislavu Tolušiću u Virovitičko-podravskoj županiji bile su dovoljne samo 24 tisuće.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji Ante Sanader iz HDZ-a ide u drugi krug iako je dobio čak 99.440 glasova. Njegov suparnik Veljan Radojković iz SDP-a, s podrškom 71.541 birača, vrlo lako bi u konačnici mogao izgubiti iako je broj njegovih glasača već u prvom krugu trostruko nadmašio birače Darka Korena (HSS, HDZ, HSLS, HSU), koji je u Koprivničko križevačkoj županiji dobio izbore sa 27.720 listića.