politička pismenost

GLAS: Hitno zabraniti ZDS bez izuzetaka i uvesti građanski odgoj u škole

03.05.2021 u 14:42

Bionic
Reading

Građansko-liberalni savez (GLAS) ocijenio je da su rezultati istraživanja političke pismenosti maturanata u Hrvatskoj zastrašujući te su pozvali na hitnu zabranu pozdrava Za dom spremni bez izuzetaka te na uvođenje predmetnog građanskog odgoja u škole

Nakon što je u ponedjeljak predstavljeno istraživanje "Politička pismenost učenika i učenica završnih razreda srednjih škola", iz Glasa su ocijenili da se radi o zastrašujućim rezultatima koji pokazuju koliko je društvo podbacilo u usađivanju pozitivnih vrijednosti u mlade generacije.

Naime, Istraživanje u kojemu su sudjelovali učenici 67 završnih razreda u 59 srednjih škola u Hrvatskoj, pokazalo je, među ostalim, da 33 posto maturanata smatra da je homoseksualnost bolest, a više od 50 posto da se ne bi trebala javno isticati.

"Jednako zabrinjavajuće je i to što 45 posto njih smatra da je u redu koristiti 'Za dom spremni', a više od 50 posto nije sigurno je li NDH bila fašistička tvorevina", navodi GLAS u priopćenju.

Smatraju da su takvim rezultatima sigurno doprinijeli društveni pokreti i političke stranke koje godinama sustavno promoviraju netoleranciju prema homoseksualnim osobama i oni koji se zalažu za rehabilitaciju ustaškog režima te njegovih simbola.

Ističu da s ustaškim znakovljem godinama prigodno koketira i HDZ-ova Vlada te su izrazili nadu da će im konačno postati jasno da pozdrav Za dom spremni treba zakonom zabraniti u svim situacijama bez izuzetaka.

"Mladim ljudima državni vrh mora poslati jasnu poruku da je isticanje tih simbola i pozdrava neprihvatljivo uvijek i u svim situacijama", napominje GLAS.

Smatraju da je druga važna pouka istraživanja ta da smo potpuno zakazali po pitanju građanskog odgoja u školama.

"Ako dosad nije bilo jasno, sad valjda više nema dvojbe o tome da međupredmetni građanski odgoj nije dobar, da su rezultati takvog kurikuluma potpuno porazni te da što hitnije treba uvesti predmetni građanski odgoj u sve osnovne i srednje škole u Hrvatskoj", smatraju.