SULUDO KRŠENJE USTAVA

Generalova zapovijed: Na misu ili slijede sankcije!

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 29.05.2012 16:39
  • Objavljeno 29.05.2012 u 16:11
misa zadušnica, oružane snage

misa zadušnica, oružane snage

Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell

Sindikat državnih službenika i namještenika Hrvatske upozorio je danas da su tijekom obilježavanja Dana Oružanih snaga Republike Hrvatske i Dana Hrvatske kopnene vojske djelatne vojne osobe, službenici i namještenici pod prijetnjom disciplinskih mjera morali sudjelovati na misi zadušnici i svečanoj akademiji
Davor Višnjić/PIXSELL

Davor Višnjić/PIXSELL

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Višnjić/PIXSELL

Naime, na Hrvatskom vojnom učilištu (HVU) Petar Zrinski, brigadni general Slaven Zdilar izdao je zapovijed kojom je naložio tko, kako i kada sudjeluje u obilježavanju tog blagdana te je, među ostalim, zapovjedio tko od djelatnih vojnih osoba, službenika i namještenika treba sudjelovati na misi zadušnici za sve poginule hrvatske branitelje u crkvi Sv. Mati slobode na Jarunu i svečanoj akademiji u KD Vatroslav Lisinski, ističe sindikat u priopćenju.

Zapovijed je obuhvatila detalje poput obveze nošenja svečane odore za više časnike, službene ljetne odore za sve ostale i civilne odjeće primjerene svečanosti za državne službenike i namještenike, a brigadni general Zdilar je u zapovijedi utvrdio i odgovornost čelnika ustrojstvenih jedinica HVU-a za sudjelovanje 198 djelatnih vojnih osoba i državnih službenika i namještenika na misi zadušnici i svečanoj akademiji u Lisinskom.

Sama zapovijed i način obilježavanja Dana OSRH-a i HKoV-a nisu sporni u tradicijski kršćanskoj i katoličkoj državi poput Hrvatske, u kojoj se u prigodi blagdana tijekom kojih se prisjećamo žrtve hrvatskih branitelja Domovinskog rata redovito organiziraju mise zadušnice, da zapovijed sudjelovanje na misi nije utvrdila kao obvezu, koja implicira i možebitnu disciplinsku odgovornost u slučaju njezina nepoštivanja.

A to potvrđuje i činjenica da se od službenika i namještenika koji nisu evidentirani kao sudionici mise zadušnice i svečane akademije ovih dana traži pisano izvješće o razlozima nepoštivanja zapovijedi, naglašava sindikat.

U Hrvatskoj je Ustavom zajamčena sloboda vjeroispovijedi i slobodno javno očitovanje vjere ili drugog uvjerenja, a sve su vjerske zajednice jednake pred zakonom i odvojene od države.

'Te osobne slobode i prava ne bi bile ničim povrijeđene da je u zapovijedi utvrđeno kako djelatne vojne osobe i državni službenici i namještenici koji to žele mogu sudjelovati na misi zadušnici za poginule hrvatske branitelje, no njome se ne može narediti zaposlenima da na vjerskom obredu sudjeluju pod prijetnjom disciplinske odgovornosti'.

Radi se o svojevrsnom povijesnom paradoksu koji se očituje u činjenici da su građani nekad bili pod udarom vlasti jer ispovijedaju svoju vjeru odlaskom na misu, a danas zato jer u njoj ne sudjeluju. Još veći paradoks nalazi se u činjenici da je vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH i Predsjednik Republike osoba koja se javno deklarira kao agnostik.

Sindikat brine mogućnost da u Hrvatskoj u 21. stoljeću zaposlenik državnog tijela može biti pozvan na odgovornost zbog vlastite (ne)vjeroispovijedi i od odgovornih traži da spriječe takvo postupanje, jer ono nije u interesu ni države, ni građana, niti Crkve, stoji u priopćenju.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi