OBRAT U JEMENU

Generali i časnici prelaze u redove jemenske oporbe

21.03.2011 u 16:47

Bionic
Reading

Događaji se iz sata u sat mijenjaju u Jemenu i predsjednik Ali Abdalah Sale ostaje sve usamljeniji u želji da sačuva vlast. Nakon jučerašnje odluke da raspusti vladu i dobije naklonost djela građana, u redove oporbe prešla su tri ključna generala i na desetine časnika

Pored službenih podataka o 52 ubijena prosvjednika na pokolju koji je priredila policija čiji su snajperisti pucali na nenaoružane civile u petak u glavnome jemenskome gradu Sana, jedan od trojice ministara koji su odmah podnijeli ostavku i inicirali krizu, ministar zdravstva Abdukarim Rafi, ustvrdio je da je ubijeno 44, a ranjeno 192 osoba, a događaj je nazvao ‘neprihvatljivim i neopravdanim zločinom’.

Ministrica ljudskih prava, Huda al Ban, također u ostavci, kazala je da je zločin odista 'grozan, kukavički i perfidan'.

Ostavke su ponijeli i ministar turizma Nabil al Faqih, ministar vjera Hammud al Hattar, glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova Jamila Ali Raja, veleposlanici Jemena pri UN-u Abdalah al Saidi i  u Libanonu Faisal Amin Abu al-Ras, glavni urednik režimskog lista Al Zaura Ali Naji al Raawi, još nekoliko vladinih dužnosnika, 27 zastupnika i 47 članova vladajuće stranke. Narodni generalni kongres je do sada imao 170 od 301 mjesta u parlamentu.

Ključna je bila podrška pobunjenicima koja je stigla od polubrata predsjednika, brigadnog generala Mohameda Ali Mohsen Salea (drugi čovjek oružanih snaga), a koji je, prema Al Jazeeri, 'dao podršku narodu i zahtjevima građana za odlaskom predsjednika'. To je dovelo do toga da se vojska stavi u poziciju zaštite prosvjednika kojih je sve više na glavnom trgu Sane.

Protiv predsjednika su ustali i utjecajni generali Mohamed Ali Mohsen i Hameed al Quisaibi, koji su također članovi plemena Hashid kojem pripada predsjednik i njegov polubrat. Poziv predsjedniku da odstupi je dao i vođa toga plemena, šeik Sadek al Ahmar. 'Dajem svoj glas revoluciji, i pozivam predsjednika da napusti zemlju kako ne bi došlo do većega krvoprolića', kazao je šeik.

Na desetke je časnika i najmanje 50 zapovjednika u policiji također prešlo na stranu pobunjenika.

Ovo popodne su stigle i vijesti o novim ostavkama u redovima diplomata (Sirija, Saudijska Arabija, Jordan itd.).

Predsjednik Sale, na vlasti već 32 godine, zanijekao je da je policija kriva za pokolj od petka te je za to optužio 'vojne pobunjene elemente', što je izazvalo pravu lavinu gnjeva i kritika.

Glavni urednik lista na engleskom Yemen Post Hakim al Masmari, smatra da je oko 60 posto vojske na strani prosvjednika i da će to dovesti do skora pada predsjednika Salea.

U izjavi za agenciju AFP stručnjak za povijesti Jemena Franck Mermier smatra da je predsjednik izgubio sav kredibilitet te da njegov ostanak povećava rizik civilnoga rata. Na njegovoj strani ostaje samo dio oružanih snaga i policije koju vodi preko obiteljskih, to jest plemenskih veza.

Budući da je Jemen, kao u Libija, podijeljen na plemena koji su jako naoružana, ovaj crni scenariji građanskoga rata nije odbačen.