POKRIVANJE TROŠKOVA

Gdje na umjetnu oplodnju? HZZO: Ne u Češku

28.01.2014 u 14:26

Bionic
Reading

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) zaprima brojne zahtjeve i prijedloge za obavljanje postupaka medicinske potpomognute oplodnje u Češkoj, a prema češkim vrijedećim propisima prava na te postupke na teret njihovog obveznog zdravstvenog osiguranja vrlo su ograničena

HZZO je nakon 1. srpnja 2013. godine dužan primjenjivati odredbe Europske unije (EU) u slučajevima kada upućuje osiguranike na liječenje u države članice EU, pa se u konkretnom slučaju troškovi postupka obračunavaju prema češkom zakonu i propisima, navodi se u priopćenju Službe za odnose s javnošću HZZO- a.

Iz tog razloga, HZZO čak i kada češka strana prihvati indikaciju za traženi postupak, može pokriti samo manji dio troškova, dok veći dio troškova snosi osigurana osoba koju se upućuje na liječenje. S obzirom da se takva praksa primjenjuje za osiguranice u Češkoj, isto vrijedi i za sve ostale osiguranice iz EU koje se dolaze liječiti u Češku, ističe se u priopćenju.


Isto tako, prema češkim propisima obvezno zdravstveno osiguranje uopće ne pokriva troškove medicinski pomognute oplodnje za osiguranice starije od 39 godina. Stoga je HZZO sugerirao nadležnom referentnom centru Ministarstva zdravlja Republike Hrvatske za humanu reprodukciju, ginekološku endokrinologiju i postmenopauzu da ubuduće za postupke medicinski pomognute oplodnje pacijentice upućuje u inozemne ugovorne klinike drugih zemalja u kojima je moguće provesti predloženi postupak po povoljnijim uvjetima za osiguranice HZZO- a.