KRIZNA ZONA

Gani u SAD-u o nastavku vojne prisutnosti u Afganistanu

24.03.2015 u 09:50

Bionic
Reading

Afganistan i SAD potvrdili su u ponedjeljak 'trajni' karakter njihova prijateljstva prvog dana posjeta Ašrafa Ganija Washingtonu, no afganistanski predsjednik pokazao se diskretnim glede eventualne američke vojne prisutnosti nakon 2016.

Državni tajnik John Kerry izrazio je zadovoljstvo 'plodonosnim razgovorima' s afganistanskim predsjednikom Ganijem i izvršnim šefom vlade Abdulahom Abdulahom koji 'ističu trajni karakter tog prijateljstva', na konferenciji za tisak u Camp Davidu.

Gani, kojemu je to prvi posjet SAD-u nakon što je izabran prošle godine, zahvalio je srdačno Washingtonu za angažman u njegovoj zemlji, ali je prepustio Baracku Obami koji će ga primiti u utorak, da iznese svoju viziju o američkom vojnom prisustvu u Afganistanu nakon 2016.

'Brojeve mora odrediti američki predsjednik pa će tu odluku donijeti Obama', izjavio je Ašraf Gani.

Oko 14 godina nakon invazije zemlje i sukoba u kojem je smrtno stradalo više od 2300 američkih vojnika, SAD je završio misiju 'Enduring Freedom', ali je 10.000 postrojbi ostalo na licu mjesta.

Ta bi brojka trebala pasti na 5500 do prosinca prije konačnog povlačenja do kraja 2016. ali Gani i američki vojni dužnosnici željeli bi da se taj ritam uspori.

Bijela kuća govori sad o 'fleksibilnosti' tog ritma, posebice vezano uz datume zatvaranja različitih američkih baza u toj zemlji. Ali rok 'kraj 2016., početak 2017. nije promijenjen', tvrdi Josh Earnest, glasnogovornik američkog predsjednika.