PREOKRET U LIBIJI?

Gadafijeve snage krenule u čišćenje zemlje

13.03.2011 u 22:16

Bionic
Reading

Libijske vladine snage napredovale su u nedjelju prema Bengaziju, uporištu libijske oporbe, uz topničku pucnjavu i zračne napade, budući da međunarodna zajednica nije postigla konsenzus oko uvođenja zone zabrane leta iznad Libije

Libijska vojska kreće u "čišćenje" cijele zemlje, rekao je u nedjelju jedan od vojnih glasnogovornika.

Linija fronte se pomiče prema istoku, gradovi pod kontrolom pobunjenika padaju jedan po jedan pod vlast postrojbi vođe Moamera Gadafija, odlučnog pokoriti pobunu usprkos međunarodnih prosvjeda i sankcija.

Nakon Al-Ukaile na putu prema Al-Bisheru, vladine snage su stigle do Brege, strateškog naftnog terminala koji se nalazi oko 240 km od Bengazija, grada u kojem zasijeda prijelazno nacionalno vijeće koje okuplja oporbu, prenosi agencija France presse.

Pobunjeničke postrojbe su napustile Bregu i povukle se u smjeru Ajdabije.

U nedjelju navečer je jedan glasnogovornik libijske vojske rekao da su "oslobodili gradove Zaviju, Al-Ukailu, Ras Lanuf i Bregu".

Libijska državna naftna kompanija objavila je u nedjelju da su naftne luke sada "sigurne i djelatne" i pozvala strane tvrtke na nastave izvoz nafte.

Nakon sastanaka NATO-a i Europske unije koji su završili bez konkretne odluke, u ponedjeljak bi se u Parizu trebao održati ministarski sastanak G8 gdje se Francuska namjerava zauzimati za uvođenje zone zabrane leta.

U subotu je Arapska liga ocijenila da je libijski režim izgubio svoju legitimnost i podržala je uvođenje zone zabrane leta koju traži libijska oporba te je pozvala Vijeće sigurnosti UN-a da ju odobri kako bi se spriječila bombardiranja i zaštitili civili.

U Tripoliju je organizacija Human Rights Watch ukazala da vladine snage brutalno suzbijaju prosvjede.

Jedan dužnosnik Al-Kaide je pozvao pobunjenike da nastave borbu protiv Gadafija u video snimci koja je u nedjelju objavljena na islamističkim internet stranicama.

To je prva reakcija Al-Kaide od početka pobune 15. veljače, koju Gadafi pripisuje mreži Osame bin Ladena.

Na granici s Tunisom i dalje stižu tisuće izbjeglica, a između 500 i 700 osoba, uglavnom bez dokumenata, blokirano je u tampon zoni između dviju zemalja.