IRANSKA TV

Gadafijev sin prebjegao pobunjenicima?

Bionic
Reading

Anglojezična iranska Press TV objavila je informaciju da je Said al-Arab Gadafi, najmlađi sin libijskog diktatora Moamera Gadafija, u četvrtak prešao na stranu oporbe u Bengaziju, drugom po veličini gradu Libije. Čekaju se pouzdaniji izvori: zasad nijedan drugi svjetski medij nije potvrdio ove navode, mada ih neki – poput ruskih – masovno prenose

O najmlađem, 29-godišnjem Gadafijevom sinu ne zna se mnogo. Njemački mediji pišu da je kao razmetni milijunaš studirao u Münchenu i imao redovitih problema s policijom te je čak bio na sudu zbog unošenja u zemlju manje količine oružja.

Izvori iranskog PressTV-a tvrde da mu je Gadafi stariji naložio da uspostavi kontrolu nad sigurnosnim službama na istoku zemlje i spriječi njihov prelazak na stranu oporbe. No Bengazi i pokrajina Cirenaika već danima su pod kontrolom pobunjenika i dijelova vojske koji im se priklonio; strani mediji pišu da se tamo već vijore nove zastave.

Press TV ne navodi zašto je Saif al-Arab napustio oca: navodi se tek da je 'dao do znanja kako Moamer Gadafi razmišlja o samoubojstvu ili bijegu u Južnu Ameriku, u slučaju da se bude prisiljen odreći svoje 41-godišnje vladavine Libijom'.

Gadafijev režim ili gubi informacijski rat ili je zaista na rubu raspada, jer su ulične borbe zahvatile i sam Tripoli. Tamo su već i neki inozemni novinari, a do prije nekoliko dana u cijeloj Libiji nije bilo nijednog. Strahuje se da je u sukobima, u kojima je libijska vojska koristila čak i avijaciju, poginulo do 2.000 ljudi.

Dok se čeka na pouzdaniju potvrdu o prebjegu najmlađeg Gadafijeva sina, prilično je izvjesno da je 69-godišnjeg diktatora napustio rođak Ahmed Gadaf al-Dam, čovjek koji mu je desetljećima bio savjetnik za vanjsku politiku i navodno jedan od najbližih suradnika uopće. U četvrtak je prebjegao u Kairo i oštro osudio zlodjela nad libijskim građanima.