ELEKTROŠOKOVI I MASAKR

Gadafi koristio najokrutnije metode mučenja

07.09.2011 u 12:36

Bionic
Reading

Dugogodišnji libijski vođa Moamer Gadafi koristio je posebne odrede za mučenje koji su protivnike režima držali u brodskim kontejnerima, mučili ih kako bi odali informacije o disidentskim mrežama, a tijela su im bacali u neobilježene grobove, izvješćuje u srijedu Reuters nakon prikupljenih dokaza u gradu Homsu

Prikupljeni dokazuju upućuju na organizirani sustav represije koji je uključivao okrutne metode mučenja, poput električnih šokova u genitalije, izlaganje kipućoj vrelini s tek nekoliko gutljaja vode dnevno i bičevanje električnim kablovima, dok su ruke zarobljenika bile vezane plastičnim užetima.

Sva surovost Gadafijevih snaga u glavnom gradu Tripoliju, u posljednjim, kaotičnim danima prije pada grada u ruke pobunjenika, dobro je dokumentirana. Na ulicama su Gadafijeve snage ostavile tijela zatvorenika skoje su njihovi čuvari izmasakrirali. Tisuće su ubijeni u borbama u gradovima poput Misrate i Zavije, ali iskazi preživjelih i očevidaca u Homsu odaju još jednu zlokobniju sliku.

Mjesecima prije pobjede pobunjenika i izvan pogleda vanjskog svijeta, Gadafi je provodio sustav mučenja, odvojen od vojske i policije, koji je bio tako organiziran da su odredi imali vlastitu zapovjednu strukturu i birokraciju. Jedan od tih odreda je nosio naziv Soqur Al-Fatah, tj. Sokolovi Al-Fataha.