GRAĐANSKI NADZOR

Futurist ishodio nalog: Ured predsjednice treba dati na uvid novčane transakcije za 2018.

16.11.2019 u 16:00

Bionic
Reading

Udruga Futurist izvijestila je u subotu kako je u postupku građanskog nadzora nad tijelima javne vlasti 14. studenog zaprimila rješenje Povjerenika za informiranje kojim se Uredu predsjednice RH nalaže da u roku od 8 dana riješi zahtjev za pristup informacijama o novčanim transakcijama tog ureda za 2018.

Iz rješenja Povjerenika za informiranje Zorana Pičuljana vidljivo je da je predsjednik udruge Futurist Nenad Klapčić 27. srpnja podnio žalbu jer im Ured predsjednice, u skladu sa Zakonom o pravu na pristup informacijama, nije u zakonskom roku riješio zahtjev za pristup informacijama od 5. svibnja.

Zahtjev se odnosio na naloge za prošlu godinu ili isprave kojima Ured predsjednice nalaže isplate s jedinstvenog računa riznice.

Udruga Futurist, u priopćenju poručuje kako je u u interesu javnosti da budu dostupne informacije o svim predsjedničinim novčanim transakcijama, s izuzetkom onih za koje postoje zakonska ograničenja.

"I javni interes i interes javnosti nalaže da javnost bude upoznata i sa svim postupcima i radnjama koje se u ovom slučaju poduzimaju. Novčana sredstva kojima raspolaže Ured Predsjednice su, kao u slučaju svih tijela javne vlasti novci svih poreznih obveznika. Štoviše, u Hrvatskoj već postoji praksa da se korisnicima pružaju informacije takvoga tipa, primjerice bankovni izvodi o godišnjem prometu na računima tijela javne vlasti", ističe se u priopćenju Futurista.

  • +42
Kolinda Grabar Kitarović na predstavljanju programa Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban/PIXSELL

Iz te udruge napominju i kako predsjednica može protiv rješenja Povjerenika za informiranje pokrenuti upravni spor pred Visokim upravnim sudom, čime će se postupak odužiti, a može i korisniku informacije u propisanom roku dostaviti tražene dokumente ili ih javno (on-line) objaviti.

Podsjećaju kako je Povjerenik za informiranje u više navrata donosio pravomoćna rješenja, a Visoki upravni sud presude koja su nalagala rješavanje takvih zahtjeva za pristup informacijama u korist korisnika informacija.