sukob oko mjera

Fuchs o kritici Blaženke Divjak: Neka malo bolje pročita upute; komentirao i kažnjavanje učenika koji ne nose maske: Nismo propisali sankcije, nismo policijska država

03.09.2020 u 11:34

Bionic
Reading

'Ne mogu vjerovati što sve tamo piše', rekla je bivša ministrica obrazovanja jučer na prijedlog HZJZ-a da se na sveučilištima, veleučilištima i fakultetima održava klasična nastava. Ministar obrazovanja Radovan Fuchs kazao je da bi Divjak trebala malo bolje pročitati upute

'Sve je realno napisano, treba znati čitati i vidjet ćete da uredno piše da se primjenjuju epidemiološke mjere..., a piše i da su sveučilišta, fakulteti i veleučilišta dužni sukladno mogućnostima osigurati nastavu poštujući epidemiološke okvire... Slažemo se da je klasični oblik izvođenja nastave sa svih aspekata bolji za stjecanje znanja. Ako to nije moguće, to će fakulteti organizirati u grupama ili kako budu mogli.

Ne može se cijeli studij prebaciti na online, bez akreditacije. Mislim da nijedan pacijent ne bi htio ići doktoru koji je cijeli studij završio online, bez pacijenata', rekao je Radovan Fuchs te dodao da nitko neće hodati s metrom po fakultetima.

Kazao je kako će ravnatelji primjenjivati modele koji su mogući u njihovim školama, javlja N1.

  • +14
Oštra rasprava Andreja Plenkovića i Radovana Fuchsa Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Lukunic/PIXSELL

'Neke su zagrebačke škole toliko opterećene da se distanca od dva metra ne može poštivati i u njima je teško održavati distancu. I tu se mora ići u turnuse, cijepanje razreda - 40 posto škola u Hrvatskoj ne ide u jednoj smjeni u školu te oni moraju pronaći način na koji se organizirati. Ne propisujemo mjere za cijelu državu, jer kada bismo rekli da se razredi moraju cijepati, onda bi se i onaj razred od 10 učenika u Visu morao cijepati', kazao je Fuchs.

'Za nenošenje maski nismo propisali sankcije, nismo policijska država, ali ako učenik ne nosi masku, radi prekršaj za odredbu koju je ravnatelj propisao. Učitelji koji odbijaju nositi maske mogu doći u situaciju da ravnatelj kaže da remete radnu disciplinu. No oni mogu nositi i vizir', rekao je Fuchs.